Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Laviny bahna se valily ulicemi. Bouře a lijáky zasáhly oblíbené rakouské cíle

Autor: ČTK - 
24. srpna 2018
14:22

Studená fronta zasáhla sousední Rakousko, oblíbené cíle turistů zkrápí déšť. Mohutné bouřky ze čtvrtečního večera od okolního světa přitom odřízly až 300 lidí z údolní oblasti Glemmtal jižně od Salcburku. V oblasti města Saalbach tekly ulicemi laviny bahna. Voda pak strhávala vozovky a ničila auta.

Původně se uvažovalo o evakuaci místních obyvatel, ale podle serveru deníku Der Standard není nutná. Agentura APA informovala, že po silných dešťových srážkách se z břehů vylila řeka Saalach a poničila až 50 metrů místní hlavní komunikace.

Úřady původně uvažovaly o evakuaci obyvatel a v případě nutnosti i povolání armády. Zástupkyně příslušného okresu Zell am See Monika Voglová dnes ale nakonec oznámila, že takové opatření nebude nutné.

„Těm 200 až 300 osobám nehrozí žádné nebezpečí. A během dne nám uvolní silnici,“ řekla dnes dopoledne Voglová. Poničená silnice by měla být během dneška zprovozněna v jednom pruhu. Také nasazení armády podle Voglové nebude nutné.

Pro obyvatele obcí Maishofen, Viehhofen a Saalbach-Hinterglemm platilo varování před velkým nebezpečím. Nebyli však hlášeni žádní nezvěstní, ani zranění. Částečně byly přerušeny i dodávky pitné vody, ale její nedostatek podle úřadů nehrozí.

Zobrazit celou diskusi