Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Požár v Německu vyhnal z domovů stovky lidí. „To jsme nezažili ani za války,“ říkají

Autor: ČTK, AKu - 
24. srpna 2018
15:35

Ze tří vesnic jihovýchodně od Berlína bylo evakuováno 540 lidí kvůli požáru lesa. První evakuovaní se však už v pátek začali vracet domů, oznámila kolem poledne agentura DPA. Kouř zahalil silniční tahy a byl v pátek ráno patrný i v hlavním městě, informovala německá média. Podle DPA není jasné, kdy se požár zuřící na ploše kolem 400 hektarů podaří více než 600 nasazeným hasičům a vojákům zlikvidovat.

Původně pětihektarový požár propukl nedaleko městečka Treuenbrietzen asi 50 kilometrů od Berlína už ve čtvrtek odpoledne. V noci na pátek vítr rozfoukal plameny na stovky hektarů a také kouř, který obtěžoval i obyvatele Berlína. Obyvatelé některých čtvrtí byli vyzváni, aby neotvírali okna.

V lesích vybuchuje sovětská munice

Hasiči se mimo jiné pokoušejí vykácet pruhy lesa, aby zabránili šíření plamenů, a do hašení se zapojily vrtulníky. Na místo vyjely stovky hasičů. Zásah však komplikuje skutečnost, že v lese jsou zbytky nevybuchlé munice a hasiči se tam nemohou volně pohybovat. Podle agentury Reuters se má za to, že munice pochází z doby působení sovětské armády v někdejším komunistickém východním Německu.

„Mám velký respekt před hasiči, kteří tu teď jsou a riskují své životy. Víme, že v lese se povaluje munice,“ citovala agentura Reuters místního politika Günthera Baaskeho, podle něhož byly slyšet i výbuchy.

Menší požár se podle DPA ve čtvrtek rozhořel i v blízkosti toho hlavního, a sice u okraje městečka Jüterbog, v oblasti někdejšího vojenského výcvikového prostoru. Také zdejší půda je zamořena municí, což práci hasičů komplikuje. Na okraji Jüterbogu i v samotném městě hořelo už v uplynulých dnech a existuje podezření, že požáry byly založeny úmyslně.

„Naším cílem zůstává ochránit evakuované obce před plameny,“ řekl zástupce postiženého okresu Christian Stein. Evakuovány byly obce Frohnsdorf, Klausdorf a Tiefenbrunnen.

 

Podle médií se plameny dostaly k některým domům na vzdálenost pouhých 100 metrů. Hasičům se však podařilo vesnice před ohněm ochránit. První evakuovaní se dnes mohli vrátit domů poté, co byla v poledne odvolána evakuace Frohnsdorfu. Oznámil to při návštěvě oblasti braniborský premiér Dietmar Woidke. Podle něj se však může zásah hasičů protáhnout i na několik dní. „Velkou starost nám dělá vítr,“ podotkl politik.

„Něco takového jsme nezažili ani za války,“ cituje deník Die Welt 76letou Anitu Biedermannovou, která byla mezi evakuovanými z Frohnsdorfu.

Kvůli požáru byl přerušen provoz na místní železnici mezi berlínskou částí Wannsee a Jüterbogem. Zavedena sice byla náhradní autobusová doprava, ale ta ztroskotala na uzavírkách některých silnic. Na leteckou dopravu požár dosud žádný dopad neměl.

Německá média připomínají, že Německo se potýkalo s dlouhým, horkým a suchým létem a v mnoha částech země bylo vyhlášeno varování před lesními požáry. V pátek by ale mohlo podle meteorologů v regionu zapršet.

 

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

agfor ( 24. srpna 2018 17:15 )

Přišli na to asi proto, že tam byli ruští okupační vojáci.

Zobrazit celou diskusi