Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ubodala manžela, který ji znásilňoval. Núře (19) chtějí obnovit trest smrti

Autor: Darina Jíchová - 
24. srpna 2018
12:58

Súdánští státní prokurátoři volají po obnovení trestu smrti pro Núru Husajnovou (19), která ubodala svého manžela. Za agresivního muže, který ji bil a znásilňoval, ji provdali v 15 letech. Núra byla v květnu původně odsouzená k smrti, ale odvolací soud trest odvolal a rozsudek zmírnil na pětileté vězení. Nyní ale státní prokuratura žádá obnovení květnového rozhodnutí, informoval deník Guardian.

Případ Husajnové získal celosvětovou pozornost, zvláště kvůli nucenému dětskému manželství. V Súdánu se může sňatek legálně uzavřít po dosažení 10 let věku, manželské znásilnění dokonce není považováno za zločin.

V květnu Husajnovou za vraždu manžela, který ji bil a opakovaně znásilňoval, odsoudili k smrti. Rozsudek vzbudil mezinárodní pobouření a za Husajnovou se postavili nejen politici a humanitární organizace, ale také statisíce lidí.

Prokuratuře se nelíbí mírný trest

Právníci Husajnové se proti rozhodnutí odvolali a dosáhli změny. Místo za vraždu byla dívka odsouzená za neúmyslné zabití a soud ji poslal na 5 let do vězení, manželově rodině měla rovněž zaplatit vysoké odškodné. Její právníci ale plánovali napadnout i tento rozsudek.

Nejsou sami, mírný trest se nelíbí ani státním prokurátorům, kteří pro Husajnovou znovu žádají smrt. Judy Gitauová, právnička za lidská práva, která se případem Husajnové zabývá, se obrátila na generálního prokurátora Omera Ahmeda Mohameda a ministra spravedlnosti Idrise Džamíla s žádostí, aby zabránili další změně rozsudku.

„Odvolání trestu smrti neznamenalo jen záchranu Núry, byl to velký krok i pro Súdán, kde jsou práva žen a dívek většinou přehlížena,“ uvedla Gitauová. Právníci zatím neznají datum, kdy soud vyhodnotí žádost prokurátorů.

Rodina se bojí pomsty

Husajnová svůj pobyt ve vězení snáší statečně, novinářům Guardianu sdělila, že začala studovat práva. Její právníci pak doplnili, že jí súdánská univerzita nabídla stipendium. Její rodina musela opustit Chartúm, bojí se odvety rodiny zabitého muže.

Jeho otec řekl místním novinám, že Husajnové nikdy neodpustí. Dodal, že i když bude popravená, budou se dál mstít na její rodině. Věří, že muži a ženy si nejsou rovni a poprava Husajnové pro něj není dostačujícím trestem.

djaba ( 25. srpna 2018 07:56 )

 Proč se vdávala ,jistě věděla že manželství je i o posteli .

Monikay ( 24. srpna 2018 14:40 )

A pak že se nedá vrátit do středověku

alfasamec ( 24. srpna 2018 13:45 )

Já bodám tu svoji i několikrát denně, k oboustranné spokojenosti.

alfasamec ( 24. srpna 2018 13:38 )

Brzy bude toto právo platit v celé Evropě. Bůh s námi.

Zobrazit celou diskusi