Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Kalašnikov představil zabijáckého robota Igorka. Místo obdivu sklízí výsměch

Autor: Mii - 
24. srpna 2018
18:41

V posledních dnech se v Moskvě koná mezinárodní vojenské Expo The Army 2018, na kterém vojenské firmy z celého světa ukazují své nejnovější zbraně. Člověk zde najde nové modely tanků, raket, dronů, ale i bojových robotů. Jednoho takového představila firma Kalašnikov, výrobce světově známého samopalu AK-47. Jmenuje se Igorek, má dvě velká „klepeta“ a baví celý internet, informuje web RBC.

Představte si všechny sci-fi filmy, RoboCopem počínaje a Hvězdnými válkami konče, a bojové roboty, kteří v nich vystupovali. Igorek od koncernu Kalašnikov totiž vypadá přesně tak. Nebo spíš chce vypadat tak.

Je vysoký skoro čtyři metry, váží pět tun, má povrch barvy zlata a podle Kalašnikovu je neprůstřelný. Pohybuje se po dvou robotických nohách a disponuje dvěma klepety, kterými má být schopný uchopit předměty nebo zbraně. Zároveň díky nim má umět zvládat úkoly, jako je konstrukce. Centrem celého robota je kabina, ve které může sedět voják a s robotem manipulovat.

Kalašnikov přiznává, že jde o prototyp, který v tuto chvíli ještě není schopný jít plně do boje. Považuje ale za důležité projekt dokončit, protože vnímá poptávku po „antropomorfních automatických pohyblivých systémech“. V plné verzi má být Igorek ještě schopnější, co vše umí, ale firma odhalí, až bude hotový.

Rusové proti trendu

Lidé po celém světě si na sociálních sítích Igorka okamžitě všimli. A shodli se, že nechápou, proč Rusko investuje do tvorby robota, který je masivní a špatně pohyblivý. Aktuálním trendem je tvořit roboty menší a mobilnější.

Lidé na sociálních sítích se nad podobou Igorka baví. Lidé na sociálních sítích se nad podobou Igorka baví. | reprofoto Twitter

„Pošlete někdo prosím Kalašnikovu kontakt na Boston Dynamics,“ napsal jeden z uživatelů na Facebook. Připomněl tak americkou inženýrskou společnost, která vytvořila robota, který zvládl předběhnout světového běžeckého šampiona Usaina Bolta. Boston Dynamics platí za světovou jedničku v robotice.

Jiní uživatelé vtipkovali, že Igorek by se měl objevit na etiketách alkoholu v Rusku, aby lidi odrazoval od pití. 

Putina vojenská robotika baví

Rusko se vývojem automatických bojových systémů zabývá delší dobu. Kalašnikov například v minulosti představil hybrid mezi tankem a dronem nazvaný BAS-01G Soratnik. Podobné automatické zařízení Uran-9 od společnosti JSC 766 UPTK se již dokonce používá v boji. Rusové jej použili loni v Sýrii proti islamistickým povstalcům.

Vojenská stránka The Defence Blog se ovšem k ruským tankovým dronům postavila skepticky, podle ní se špatně pohybují na komplikovaném terénu a jejich komunikační systémy se několikrát porouchaly.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

djaba ( 25. srpna 2018 08:06 )

 Dvounohý chodící stroj je sice efektní ,ale stabilita je vyvážena velkým množstvím energie a složitým systémem .Nejefektivnější pohyb a stabilitu zajistí šest kol známých z vozítek na Marsu .

illyria ( 24. srpna 2018 19:50 )

AK-47 je také směšná zastaralá skládanka... Přesně jako tenhle robot... Nicméně AK-47 je jeden z nejpoužívanějších samopalů... A to, že Igor je teď k smíchu neznamená, že by nebyl v bitvě účinnější než nějaký hi-tech USA robot...

Zobrazit celou diskusi