Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Uplácel milenky. Trumpův kamarád se rozpovídal o prezidentových záletech

Autor: ČTK, AKu - 
24. srpna 2018
20:28

Američtí vyšetřovatelé slíbili beztrestnost vydavateli týdeníku National Enquirer Davidu Peckerovi za to, že policistům poskytl informace o platbách za mlčení předaných údajným milenkám Donalda Trumpa. Ve čtvrtek to napsal list Wall Street Journal. Peckerovy noviny vyplatily jedné z žen značnou částku za příběh o jejích pletkách s Trumpem, který ale nikdy neotiskly.

Pecker je dlouholetým blízkým přítelem Trumpa a Michaela Cohena, bývalého prezidentova právníka, který v úterý o pozadí transakce vypovídal před soudem v New Yorku. Trump údajně Cohenovi před volbami v roce 2016 uložil, aby statisíce dolarů pornohvězdě Stephanii Cliffordové a modelce Karen McDougalové nechal vyplatit. Prezident poměr s oběma ženami popírá.

Podle Wall Street Journal se už Pecker s vyšetřovateli setkal a informace jim výměnou za beztrestnost poskytl. Jeho vydavatelství se na předání finančních částek Cliffordové i McDougalové podílelo, aby pomohlo zajistit jejich mlčení. Příběh McDougalové Pecker přímo koupil, ale na žádost Cohena nepublikoval.

Částky, které Cohen za mlčení vyplatil, mu nahradila společnost Trump Organisation, která zastřešuje Trumpův byznys. Prezident tvrdí, že finance pocházely z jeho kapsy a nikoli z volebních fondů.

Trump Organization podle médií částku pro Cohena vyúčtovala jako zálohovou platbu na právní služby, což by podle federální prokuratury mohl být podvod, neboť Cohen neměl s Trumpovou společností uzavřenou žádnou smlouvu o zálohách.

Deník The New York Times napsal, že newyorská prokuratura kvůli vyplacení peněz za mlčení nevylučuje trestní stíhání Trump Organization a jejích dvou předních činitelů. S odvoláním na své zdroje list napsal, že případ by se soustředil na to, jak společnost peníze pro Cohena vyúčtovala. Prověřování je ale zatím v úvodní fázi a prokuratura se ještě nerozhodla, jak bude ve věci postupovat.

 

Sejf plný citlivých tajemství

Pecker údajně v redakci svého listu ukrýval dokumenty s kompromitujícími informacemi nejen na Trumpa, ale i na jiné americké celebrity. Agentura AP napsala, že obsah sejfu byl velkým zdrojem Peckerova vlivu. S pomocí citlivých informací Pecker řadu lidí ovládal a vynucoval si jejich přízeň.

 Když ale vyšlo najevo, že jeho list hrál důležitou roli v umlčení údajných Trumpových milenek, dostal podle AP Pecker strach, že se obsah tajného sejfu může obrátit proti němu. Několik týdnů před Trumpovou inaugurací v lednu 2017 dokumenty z úkrytu odstranil a buď je zničil, nebo ukryl jinde, uvedla agentura.

fotrpjotr ( 25. srpna 2018 02:44 )

Je to lidský a není to vždycky,nechte to už být,ať si každý udělá radost s kým chce.

Zobrazit celou diskusi