Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Venezuelanky prchají rodit do Brazílie. V jejich zemi chybí jídlo, léky i doktoři

Autor: Darina Jíchová - 
30. srpna 2018
09:23

Stovky těhotných Venezuelanek odchází rodit za hranice, jejich zemí už několik měsíců zmítá hospodářská krize. Stát netrápí jenom nedostatek potravin, chybí zde i léky a doktoři. Nastávající matky většinou míří do sousední Brazílie, podle tamních úřadů se tam denně narodí až tři venezuelské děti, informoval deník Daily Mail.

Těhotné Venezuelanky cestují do porodnic v severobrazilském státu Roraima. „Moje dítě by zemřelo, kdybych neodešla z domova. Neměla jsem lékaře, žádnou prenatální péči. U nás nemáme nic, ani potraviny, ani léky, ani plenky, ze země odešli už i všichni doktoři,“ sdělila tisku Maria Teresa Lopezová po porodu dcery Fabioly.

Útěk ze země, nebo smrt

Lopezová z Venezuely odešla před pěti měsíci, do 800 kilometrů vzdálené Brazílie se dostala stopem, během jejího porodu došlo ke komplikacím a porodníci museli provést císařský řez, bez tohoto zákroku by obě, matka i dcera, zemřely.

Carmen Jimenezová dorazila do porodnice v Boa Vista na poslední chvíli, na začátku 9. měsíce. „Teď se domů vrátit nemůžu, dokud nebudeme mít zase jídlo a léky a naše ulice nebudou bezpečné, zůstaneme za hranicemi,“ prohlásila Jimenezová. „Přišli jsme o všechno: práci, dům, peníze. Na ultrazvuku jsem byla prvně až tady,“ popsala Venezuelanka.

Přeplněné nemocnice

Podle záznamů porodnice v brazilském městě Boa Vista se u nich minulý rok narodilo 566 venezuelských dětí, v první polovině letošního roku dalších 571. Úřady tato data porovnaly s předchozími lety, v roce 2016 zaznamenaly 288 narozených dětí, v roce 2015 pak žádné.

Těhotné Venezuelanky prchají rodit do Brazílie, denně se tam narodí 3 děti. Na snímku Maria Teresa Lopezová s dcerou Fabiolou. Těhotné Venezuelanky prchají rodit do Brazílie, denně se tam narodí 3 děti. Na snímku Maria Teresa Lopezová s dcerou Fabiolou. | Reuters

Koordinátorka pro otázky bezpečnosti a ochrany zdraví Daniela Souzová upozornila na to, že ve státě Roraima je jen jedna specializovaná porodnice, která je naprosto přetížená, některé pacientky mají lůžka na chodbě. „Docházejí nám injekce, rukavice, léky a další materiál. Pokoje jsou zcela zaplněné, obsadili jsme také všechny postele,“ uvedla Souzová.

„Hranice každý den překročí přes 800 lidí, mnoho z nich, zvláště pak ženy a děti, potřebují lékařskou pomoc,“ dodala Souzová. „Za první čtvrtletí tohoto roku bylo v brazilských nemocnicích ošetřeno přes 45 tisíc Venezuelců.“ Roraimská vláda požádala nejvyšší brazilský soud, aby kvůli nastalé migrační krizi uzavřel hranice.

Jižní Amerika na pokraji uprchlické krize

Příliv Venezuelanů totiž zcela přetížil tamní sociální služby, přeplněné nejsou jenom porodnice, ale i ostatní oddělení nemocnic. Lékaři se obávají, že neléčení Venezuelci by mohli způsobit epidemii. V oblasti došlo k nárůstu kriminality i k několika xenofobním incidentům. Policie zase oznámila, že v ulicích stoupl počet prostitutek. 

Brazilská vláda ale z humanitárních důvodů hranice nechává otevřené. Oproti tomu Ekvádor a Peru zpřísnily pravidla vstupu do země, přes hranice se dostanou jen lidé s platným pasem. Získání pasu je ale pro Venezuelce velmi složité a trvá i několik let.

Ekonomický kolaps Venezuely

Venezuela kdysi patřila mezi nejvíce prosperující země Jižní Ameriky, vinou korupce a špatného hospodaření se ale dostala do hluboké hospodářské krize. Venezuelská opozice viní ze situace autoritářskou vládu prezidenta Nicoláse Madura. Ta mimo jiné znárodnila řadu soukromých podniků, které pak zkrachovaly.

V zemi kolabují i veřejné služby, stále častější jsou mnohahodinové výpadky elektrické energie i dodávek vody. Maduro tvrdí, že za krizi může opozice a kapitalistické síly z USA či Kolumbie, které se tak snaží jeho vládu svrhnout.

 

istyl ( 30. srpna 2018 11:52 )

To je totalni destrukce statu, ktery by se mel dobre, nemit levicove šílence ve vedeni statu...

Zobrazit celou diskusi