Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

„Země se hýbala jako na lodi.“ Zemětřesení vyhnalo turisty na ulici ve Venezuele

Autor: ČTK - 
22. srpna 2018
06:55

Severovýchodní Venezuelu zasáhlo v úterý silné zemětřesení. Otřesy měly podle americké geologické služby USGS sílu 7,3 stupně. Informace o případných škodách zatím k dispozici nejsou, agentura AP dnes informovala o několika zraněných. Bylo vydáno i varování před cunami.

Epicentrum zemětřesení se podle USGS nacházelo 20 kilometrů severozápadně od obce Yaguaraparo, které leží asi 450 kilometrů východně od Caracasu. Ohnisko se nacházelo v poměrně velké hloubce 123 kilometrů.

„Byl to hrozný šok. Země se hýbala jako na lodi,“ uvedla reportérka listu El Universal, která byla v době otřesů ve městě Irapa nedaleko epicentra. Podle ní se na některých budovách po zemětřesení objevily trhliny.

Země se ve Venezuele otřásla v úterý v 17:31 místního času (úterý 23:31 SELČ). Podle venezuelského ministra vnitra Néstora Reverola nemají úřady prozatím informace o škodách či obětech zemětřesení. Na Twitteru ministr vyzval obyvatele ke klidu.

Také guvernér státu Sucre, ve kterém Yaguaraparo leží, uvedl, že situace je klidná a „dosud“ nemá informace o větších škodách. Agentura AP s odvoláním na svědka z města Cumaná, které leží asi 150 kilometrů západně od epicentra, uvedla, že ve městě je několik zraněných, větší škody ale její svědek nezaznamenal.

„Naštěstí nikdo nepřišel o život a nezaznamenali jsme ani žádné významné škody,“ uvedla viceprezidentka Delcy Rodríguezová.

Evakuace v hlavním městě

V hlavním městě Caracasu bylo podle agentury AP evakuováno několik budov. Otřesy pocítili i lidé v kolumbijské metropoli Bogotě, která je od epicentra vzdálená zhruba 1400 kilometrů.

Americké středisko USTWC vydalo varování před cunami a to v okruhu 300 kilometrů od epicentra. Vysoké vlny by podle něj mohly zasáhnout pobřeží Venezuely, ale i karibské ostrovy Grenadu, Trinidad a Tobago.

Úterní zemětřesení bylo podle USGS nejsilnější, jaké Venezuelu zasáhlo za posledních více než sto let. O něco slabší otřesy si v roce 1997 vyžádaly zhruba osm desítek obětí, tehdy se ale ohnisko otřesů nenacházelo v takové hloubce jako nyní.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi