Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Korejci mají „vyhnat ty americké grázly“. Setkání rozdělených rodin provází propaganda

Autor: ČTK - 
21. srpna 2018
16:03

V letovisku v severokorejských Diamantových horách se v úterý znovu na několik hodin mohli sejít členové zhruba 90 korejských rodin, které od sebe oddělila korejská válka v 50. letech. Zatímco první setkání příbuzných v pondělí provázely hlavně slzy a silné emoce, dnešní schůzka byla už klidnější. Někteří Jihokorejci si ale stěžovali, že jejich příbuzní ze Severu se snažili schůzku využít k šíření propagandy severokorejského diktátorského režimu, informovala agentura AP.

Dvaadevadesátiletá Jihokorejka I Kum-som v pondělí s pláčem hladila vrásčité tváře svého jednasedmdesátiletého syna Ri Sang-čola. Naposledy ho viděla, když mu byly čtyři roky. Při chaotickém útěku na Jih během války se rodina rozdělila, matka s novorozenou dcerou se nakonec dostala do Jižní Koreje, otec se synem zůstali v KLDR.

„Kolik máš dětí? Máš syna?“ vyzvídala žena. Ri matce ukázal fotografii jejího zesnulého manžela. „Maminko, takhle vypadal můj otec,“ řekl.

Většina účastníků třídenního setkání rodin je starší 70 let a toužili shledat se ještě jednou se svými blízkými, než zemřou. Vzhledem k tomu, že občané obou zemí mají zakázanou jakoukoli vzájemnou komunikaci, včetně telefonátů či dopisů, jsou tyto schůzky jedinou příležitostí, jak se mohou dozvědět o osudu zbytku rodiny na opačné straně hranice.

Rodiny vybrané v loterii

Prvního kola setkání se účastní více než 300 Jihokorejců z 89 rodin, které byly vybrány v loterii a mají příležitost popovídat si se 185 příbuznými ze Severní Koreje. Celkem se během tří dnů smějí vidět 12 hodin, z toho jen tři hodiny v soukromí.

Ve čtvrtek pak začne druhé třídenní kolo setkání, při němž se dalších 83 severokorejských rodin setká se svými příbuznými z Jihu. Podle politických expertů jsou Severokorejci na schůzku vybíráni na základě věrnosti k režimu.

Devětadevadesátiletá Jihokorejka Han Sin-ča se v pondělí nezmohla na slovo, když spatřila své dvě severokorejské dcery. Na Jih uprchla za války jen s nejmladší holčičkou. Domnívala se tehdy, že se po pár dnech rodina znovu sejde pohromadě. „Když jsem utekla,“ vypravila ze sebe Han při pondělní schůzce, než se zalkla slzami.

V některých případech byla ale konverzace rozpačitá a svědčila o tom, jak přísně rozhovory sledují severokorejští agenti a jak moc se někteří Severokorejci snaží splnit příkazy režimu, které dostali před schůzkou.

Místo klidného povídání propaganda

Po počátečních slzách se 84letá Jihokorejka Čcha Če-kun a její 50letý synovec Čcha Song-il ze Severu pustili do rozhovoru o mezinárodní politice a příčinách korejské války. Korejci už by měli konečně „vyhnat ty americké grázly“, prohlásil Cha podle přítomných jihokorejských novinářů a začal obviňovat Američany z neplnění slibů z červnového summitu vůdce KLDR Kim Čong-una a amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Cha opáčila, že to byl zakladatel KLDR Kim Ir-sen, dědeček stávajícího vůdce, kdo začal v roce 1950 válku. „To je lež,“ protestoval synovec. „Tu zavinili Američané.“ Cha se poté usmála a pohotově změnila téma. Jihokorejští představitelé se totiž účastníky schůzek snaží na podobné situace připravit a nabádají je, aby nekritizovali severokorejské vedení a ekonomiku.

Stejnou zkušenost měl i Jihokorejec Hong Jong-ki, který se společně se svou matkou sešel v roce 2015 v Diamantových horách se svými třemi tetami ze Severní Koreje. „Chválily vedení země v čele s Kim Čong-unem a život v KLDR tak často, že jsme si vůbec nemohli normálně popovídat,“ uvedl Hong s tím, že severokorejští činitelé stáli těsně vedle jejich stolu a poslouchali každičké slovo.

Zobrazit celou diskusi