Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Ebola znovu zabíjí. 50 mrtvých a další stovka případů krvácivé horečky

Autor: peb, ČTK - 
21. srpna 2018
09:23

Nejnovější epidemie eboly na východě Konga si vyžádala 50 obětí. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na místní úřady. Podle ministerstva zdravotnictví v oblasti celkem zaznamenali 91 případů krvácivé horečky, 64 z nich je potvrzených a 27 pravděpodobných.

 

Zdravotníci ale oznámili snížení odhadovaného počtu osob, které mohly s virem přijít do styku. Nebylo jich prý 2157, ale jen 1609. Jedním z měst, které se s nákazou potýká, je i více než 200tisícové Beni.

Jeho starosta Jean Edmond Nyonyi Masumbuko Bwanakawa nyní oznámil, že vláda lidem v oblasti slíbila, že léčba eboly bude tři měsíce zdarma. Cílem tohoto rozhodnutí je odstranit finanční bariéru, která mohla lidem bránit v tom, aby navštívili zdravotnická zařízení, uvedl lékař Bathe Ndjoloko Tambwe, který má v zemi na starosti boj s chorobou.

Konžské ministerstvo zahraničí minulý týden oznámilo, že byla zahájena experimentální léčba. Na ebolu, která se poprvé objevila na severu Konga v roce 1976, stále neexistuje definitivně schválený lék. Experimentální léčba zahrnuje použití přípravku označovaného mAb114, který vyvinuli američtí zdravotníci. Vakcína vyrobená z viru eboly byla úspěšně vyzkoušena na opicích.

 

Na 90 procent jistá smrt 

Nejnovější epidemie eboly začala 1. srpna v obci Mangina. Virus způsobuje zvýšenou teplotu, zvracení, průjem a svalové bolesti, v některých případech i vnitřní a vnější krvácení. Úmrtnost na něj může dosáhnout až 90 procent, záleží na konkrétním virovém kmenu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

lalia ( 21. srpna 2018 10:09 )

Bojím se ať to migranti nedotáhnou do Evropy a k nám.Bohužel možnost tu je.Žijeme stále ve strachu.

Zobrazit celou diskusi