Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nejméně 10 mrtých turistů v italských soutěskách. Překvapila je průtrž mračen

Autor: ČTK, ula, vei - 
21. srpna 2018
06:55

Nejméně deset obětí. To je nová bilance počtu mrtvých v rozvodněných soutěskách národního parku Pollino na jihu Itálie. V nemocnici skončilo 11 zraněných. Tři lidé, kteří se ještě v úterý dopoledne pohřešovali, byli nalezeni. Podle agentury ANSA byli v oblasti, kde nebyl telefonní signál. Počet obětí nemusí být konečný, protože oblast neštěstí je vyhledávaná turisty a ne všichni se do soutěsek vydávají s průvodcem, uvedl deník La Repubblica.

Záchranáři v soutěsce stále pátrají po zraněných či dalších obětech dál po proudu říčky Raganello. Šéf místní civilní obrany Carlo Tansi se domnívá, že některé oběti mohly skončit až v moři, kam řeka ústí. Jedno tělo totiž záchranáři našli až pět kilometrů od místa povodní. Déšť a silný vítr trvaly několik hodin, než se počasí uklidnilo.

Zranění utrpělo šest lidí včetně dětí. Podchlazenou dívku záchranáři přepravili do nemocnice vrtulníkem.  Zraněná osoba z Nizozemska utrpěla frakturu pánve. Celkem pak bylo zachráněno 23 lidí, uvedla ANSA s odvoláním na místní úřady.

„Naše ambasáda v Římě o případu ví, nicméně v této chvíli nemá informace, že by mezi oběťmi či zraněnými byli Češi,“ řekla v pondělí večer mluvčí českého ministerstva zahraničí Irena Valentová.

Podle ANSA není vyloučeno, že mezi pohřešovanými jsou i děti. Pátrání komplikuje i fakt, že není známo, kolik turistů v soutěskách v době neštěstí bylo, neboť kaňon je volně přístupný i bez průvodců.

Komplikovaný terén

Říčka Raganello vyhloubila kaňon, který je místy až kilometr hluboký. V některých částech roku je přístup do něj zakázán, jindy je volně přístupný. Záchranáři se do něj místy slaňují.

„(Soutěska) rozděluje terén a je velmi hluboká a úzká. Představte si skoro kilometrovou hloubku a šířku jen několik metrů. A teď si představte v téhle díře lidi,“ popsal místo šéf místní civilní ochrany Carlo Tansi. Kaňon je dlouhý 17 kilometrů a jeho průměrná hloubka je 400 metrů. Místo láká turisty z celého světa.

Po několika hodinách prudkého deště a silného větru se počasí v okolí města Cosenza v jihoitalském regionu Kalábrie pozdě večer zlepšilo.

Deník La Repubblica v úterý zveřejnil jména obětí. Jde o pět žen a pět mužů, až na jednoho Nizozemce byli všichni Italové. Jedna žena, Italka, dlouhodobě pobývala ve Francii. Mezi oběťmi je i zkušený místní průvodce, který turisty soutěskou léta prováděl.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi