Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Kamery zachytily osudový moment: Takhle padal most v Janově při smrtícím kolapsu

Video se připravuje ...
Autor: Mii - 
20. srpna 2018
20:17

Běžný provoz jako každý jiný den a najednou panika, spousta prachu a všude betonová suť. Přesně tak vypadal moment zřícení mostu v Janově, jak ukazuje záznam z průmyslových kamer, který v pondělí zveřejnila italská policie. Katastrofa si vyžádala 43 životů a stále není jasné, proč k ní došlo.

Video ukazuje, jak na silnici pod mostem projíždí čistící vůz. Jen pár sekund poté, co se před kamerou mihne, se na toto místo zřítí betonové kusy mostu. Následuje záznam z jiné kamery, kde se prochází člověk a jen těsně uteče padajícím sutinám.

Co způsobilo pád mostu, úřady stále neví. Objevilo se mnoho teorií, od špatného designu stavby po nekvalitní beton dodaný mafií až po obyčejné zchátrání. Nic z toho není potvrzeno. Faktem ovšem je, že řada expertů v minulosti problematické provedení mostu kritizovala a dvě stejné stavby od stejného architekta rovněž měly problémy.

Italská vláda v současné chvíli viní především společnost Autostrade per I´Italia, jež most provozovala a byla zodpovědná za veškerou péči a opravy. Podle některých vládních představitelů by jí měla být odebrána koncese a společnost by měla vyplatit odškodné všem rodinám zemřelých.

Video  Zřícení mostu u italského Janova: Grafika ukazuje, jak se to stalo.  - Reuters, Bohuslav Štěpánek
Video se připravuje ...

Autostrade se ale brání, podle svých slov péči nezanedbala. Aktuálně jí běží lhůta, během které má italské vládě dokázat, že z její strany k žádnému pochybení nedošlo.

Pilíř zbytku mostu skřípe

Itálie mezitím zahájila zevrubnou inspekci všech „funkčních“ mostů a dalších veřejných staveb v zemi, aby zjistila, zda jinde nehrozí podobné nebezpečí. „Operace bude zaměřená na údržbu, v naprosto bezprecedentním rozsahu a s obřími investicemi do veřejných staveb,“ řekl pro italský deník Il Messaggero Giancarlo Giorgetti, tajemník kanceláře premiéra.

Oblast kolem mostu byla v pondělí evakuována, ze zbytků mostu byly slyšet praskající zvuky a vznikly obavy, že nastane další kolaps. Úřady proto uvedly, že jsou připraveny celou konstrukci zbourat, pokud bude shledána nebezpečnou.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi