Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Řekům nad propastí pomohla EU, po 8 letech program končí. Dál dluží 322 miliard eur

Autor: peb, ČTK - 
19. srpna 2018
15:45

Řecko v pondělí opouští po osmi letech záchranný program obrovských půjček. Odchod je sice vítaným milníkem, ale nabízí jen malou jistotu toho, že má 19členná eurozóna problémy s dluhy za sebou. Dluhy Řecka, ale také třeba Itálie, zůstávají pro Evropu finanční hrozbou.

Evropské dluhové problémy v posledním desetiletí opakovaně vyvolaly obavy z rozpadu eurozóny. To by byl nejčernější scénář, který by způsobil vážné hospodářské škody v regionu a otřásl světovými finančními trhy a obchodem.

V Řecku si vlády po tři desetiletí masivně půjčovaly, aby mohly financovat štědré výdaje za práci jejich politických podporovatelů, a současně tolerovaly rozsáhlé daňové úniky a tajily rozpočtové schodky.

To vše vyplulo na povrch v říjnu 2009, kdy Řecko přiznalo, že jeho rozpočtový deficit je mnohem vyšší, než doposud uvádělo. Šokovaní investoři nechtěli již dále riskovat a poskytovat Řecku půjčky za přijatelné úrokové sazby. To donutilo vládu obrátit se s žádostí o záchranný úvěr na ostatní země eurozóny a EU a Mezinárodní měnový fond.

Řecký dluh dělá 322 miliard eur

Půjčky však doprovázely přísné podmínky - provést reformy a ukončit deficity, což vedlo k agresivnímu zvýšení daní a škrtům výdajů.Ekonomika kvůli masivním škrtům klesla o čtvrtinu.

Celkem tak nyní výše řeckého dluhu činí 322 miliard eur (8,3 bilionu Kč). To je více než 180 procent hrubého domácího produktu. Z toho 256,6 miliardy eur dluží Řecko dalším zemím eurozóny a 32,1 miliardy eur MMF (Mezinárodní měnový fond). V roce 2012 byl dluh země na úkor ztrát vlastníků státních dluhopisů snížen o zhruba 107 miliard eur.

Nové reformy dělat nemusí

Až do splacení posledních peněz ze záchranného úvěru, tedy do roku 2060, však budou zemi nadále čtvrtletně navštěvovat experti, kteří budou mít za úkol prověřit, že země plní dohodnuté cíle v oblasti veřejných financí.

Ostatní země eurozóny poskytly Řecku dost peněz na pokrytí finančních potřeb v příštích 22 měsících a značně zmírnily podmínky splácení dluhu. K aktivaci této úlevy musí Řecko projít čtvrtletní kontrolou. Země však již nepožadují po Řecku nové reformy.

Někteří odborníci se domnívají, že nejlepším způsobem, jak pomoci Řecku, by bylo, kdyby země eurozóny zcela odepsaly část svého dluhu. Vlády jednotlivých zemí to však odmítají, protože záchrana Řecka byla nepopulární, zvláště v Německu, a odpuštění dluhu by někteří lídři těžko vysvětlovali svým obyvatelům.

Video  Pevninské Řecko nedávno zasáhl zničující požár  - Reuters
Video se připravuje ...

Mezinárodní měnový fond a prominentní ekonomové tvrdí, že pokud nebude odepsána část řeckého dluhu, zadlužení země by se mohlo znovu začít zvyšovat a dostat mimo kontrolu.

Řecko kvůli splácení musí vykazovat do roku 2023 mimořádně vysoký přebytek primárního rozpočtu, tedy rozpočtu bez zahrnutí nákladů na splácení dluhu, a to až 3,5 procenta HDP. Poté pak 2,2 procenta HDP. Mezinárodní měnový fond uvádí, že jen velmi málo zemí bylo v minulosti schopno něco takového dokázat a upozorňuje, že země často rychle začnou rušit škrty, které většinou obyvatele naštvaly.

Druhá nejzadluženější je Itálie

Druhou nejvíce zadluženou zemí eurozóny po Řecku je nyní Itálie, jejíž zadlužení činí 133,4 procenta HDP. Pomalý růst země od připojení k eurozóně znamená, že třetí největší člen eurozóny nebyl schopen snížit své obrovské zadlužení, které si jako jeden ze zakládajících členů unie v roce 1999 přinesl. Představitelé současné vládnoucí koalice dokonce hovořili o možnosti opuštění eurozóny a kritizovali pravidla EU omezující zadlužení a rozpočtové deficity. To vyvolalo obavy z nové dluhové krize.

Ředitel belgického výzkumného ekonomického institutu Bruegel Guntram Wolff však upozornil, že dluhová situace Itálie je odlišná od situace Řecka. Většina italských státních dluhopisů je totiž v držení Italů, což znamená, že peníze, které vláda splácí, zůstávají doma, a mohou tak podpořit výdaje a investice Italů.

Také úředníci v eurozóně vytvořili způsoby, jak ochránit měnovou unii v krizi. Jednou z nich je, že Evropská centrální banka nakoupí dluhopisy zemí s vysokými náklady na půjčky. To však vyžaduje, aby země souhlasila s plánem na omezení deficitu veřejných financí a zdá se, že je to poslední věc, kterou by současná italská vláda chtěla. Odchod Itálie z eurozóny by však byl tou nejdrastičtější alternativou.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

barracuda.sro ( 19. srpna 2018 17:49 )

Já ani nic jiného nečekal,nakonec tady ty dva (maňána) státy (Řecko,Itálie), položí celou slavnou EU !!

moiaza ( 19. srpna 2018 17:14 )

A dělají si t toho něco? Tam na ně Kalouska. On jim pošle složenky.

Zobrazit celou diskusi