Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Putin vs. Merkelová: Uprchlíci na stole, ostře střežený zámek a 3 hodiny jednání

Autor: ČTK, simao - 
19. srpna 2018
08:44

Německá kancléřka Angela Merkelová se v sobotu sešla s ruským prezidentem Vladimirem Putinem ve vládním zámku Meseberg severně od Berlína. Oba státníci měli na programu jednání o konfliktech v Sýrii a na Ukrajině, o situaci kolem íránského jaderného programu a také o kontroverzním plynovodu Nord Stream 2. Mluvili spolu přes tři hodiny, značná část rozhovoru byla mezi čtařma očima.

Merkelová před zahájením jednání řekla, že obě země musejí hledat řešení ukrajinské krize, která se neustále vleče a zatím nevede k žádnému rozuzlení. Upozornila rovněž, že je zapotřebí se vyhnout humanitární krizi v Sýrii, kde pomalu dohasíná občanská válka.

Angela Merkelová přijala Vladimira Putina na zámku Meseberg (18.8.2018) Angela Merkelová přijala Vladimira Putina na zámku Meseberg (18.8.2018) | Reuters

Syrští uprchlíci a návrat domů

Putin řekl, že je potřeba učinit cokoli pro to, aby se uprchlíci vyhnaní násilím ze Sýrie mohli vrátit do vlasti. Dodal, že Sýrie potřebuje mezinárodní pomoc k obnově zničené infrastruktury a k tomu, aby se uprchlíci mohli bezpečně vrátit domů.

Ruský prezident a německá kancléřka se podle kremelského mluvčího Peskova dohodli, že o urovnání situace v Sýrii budou společně jednat experti z Ruska, Německa, Francie a Turecka.

„Množství problémů, jimž čelíme, od Ukrajiny po Sýrii, nemluvě o spolupráci, včetně spolupráce hospodářské, je tak velké, že je oprávněné vést trvalý dialog,“ poznamenala kancléřka již v pátek. 

Angela Merkelová přijala Vladimira Putina na zámku Meseberg (18.8.2018) Angela Merkelová přijala Vladimira Putina na zámku Meseberg (18.8.2018) | ČTK

Sporný plynovod i krize na Ukrajině

Putin se také krátce vyjádřil k plánovanému plynovodu Nord Stream 2, který je podle něho výhradně ekonomickým projektem bez politického kontextu. Plynovod má po dně Baltického moře přivádět zemní plyn z Ruska do Německa. Proti jeho výstavbě ostře protestuje zejména Polsko.

Oba státníci vyjádřili odhodlání „chránit Nord Stream 2 před nekonkurenčními útoky třetích zemí,“ prohlásil Peskov.

Na jednání Vladimira Putina a Angely Merkelové v roce 2007 v Soči nechyběl velký černý pes. Na jednání Vladimira Putina a Angely Merkelové v roce 2007 v Soči nechyběl velký černý pes. | Profimedia.cz

Kancléřka se s ruským prezidentem naposledy setkala v polovině května, kdy za ním přijela do černomořského letoviska Soči. Následně koncem července přijala v Berlíně ministra zahraničí Sergeje Lavrova a náčelníka ruského generálního štábu Valerije Gerasimova.

V sobotu došlo ke schůzce na ostře střeženém německém zámku. Merkelová s Putinem usedli za jednací stůl, ale také jen sami dva do zámeckých zahrad. Merkelová před zahájením jednání také řekla, že obě země musejí hledat řešení ukrajinské krize, která se neustále vleče a zatím nevede k žádnému rozuzlení. Podle kremelského mluvčího Dmitrije Peskova vyjádřili oba státníci zklamání nad „totální stagnací“ minského mírového procesu.

Video  Když Putin tančí: Ruský prezident přijel na svatbu rakouské ministryni zahraničí  - Reuters
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kukuku ( 19. srpna 2018 12:56 )

Svoboda mamahotel a žvásty ČT24 neopustí.

amadina ( 19. srpna 2018 12:09 )

"Svoboda" - ty jsi magor. Přečti si konečně něco o zvěrstvech amarických vojáků, co všechno napáchali ve světě. A co třeba nemocnice v "Kundúzu", kterou vybombardovali celou, včetně lékařů i pacientů, Co ty hrůzy ve Vietnamu, najdi si obrázky z "My lai"- hrůza, nedávno běžel na Prima Zoom dokument "Skrytá tvář druhé světové války". Díl první: Jak Američtí vojáci osvobozovali Francii: Znásilňovali a zabíjeli, co Irák, atd.atd.

Taurus70 ( 19. srpna 2018 11:01 )

 Svobodo nesedte doma na zadku a zajedte do Aleppa promluvte si s lidmi a pak se tu ztrapnujte to stejne Grozne.Dnes Vam nic nebrani overit si pravdu na vlastni oci ale to chce odvahu ze?😎

xxxx678 ( 19. srpna 2018 11:00 )

Nejmocnější žena světa a všichni politici z ní mají lufta. I Donald.(alespoň se to píše...)

svoboda ( 19. srpna 2018 10:06 )

Dokud bude existovat imperialistické a tedy agresivní Rusko, nezlepší se ve světě nic moc! Jak Rusko nahradí škody způsobení vybombardováním Aleppa, Putine? Co chemický útok na Sýrii provedený Rusy, soudruhu Putlere? Rusko obhajují kromě samotných Rusů též čeští komunisté na čele se Zemanem! Co vybombardování čečenského hlavního města Grozny, Putine? Kdy odtáhneš z Ukrajiny a Gruzie, Putine?

Zobrazit celou diskusi