Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dojemná svatba: „Budu tě milovat, i když na to zapomenu,“ slíbil ženich (31) s Alzheimerem

Autor: Darina Jíchová - 
18. srpna 2018
18:27

Novomanželé Daniel a Jordan Bradburyovi si naplno užívají své líbánky, zvláště pak jednatřicetiletý Daniel si snaží vytvořit co nejvíce silných vzpomínek. Nedávno mu lékaři totiž diagnostikovali konečné stádium Alzheimerovy choroby, jeho příběh přinesl deník Daily Mail.

O své nemoci se Daniel dozvěděl zhruba před rokem. Příznaky nemoci už v té době byly poměrně vážné, mladý muž navíc trpí zvláštním druhem Alzheimerovy choroby. Jedná se o dědičnou mutaci genu PSEN1, kterou zdědil po otci. Ten na nemoc zemřel v pouhých 36 letech.

„Bylo rozhodnuto, s Jordan jsme se rozhodli prožít každý další den naplno, vytvořit co nejvíce vzpomínek. Slíbil jsem jí i dětem, že je budu milovat navždy i potom, co na svá slova zapomenu,“ prohlásil Daniel. Svou dlouholetou přítelkyni Jordan (30) si vzal minulý týden, v sobotu 11. srpna.

„Bylo to nezapomenutelné!“

„Byl to velmi emotivní obřad, na přípravu svatby jsme měli jen tři měsíce. Nevíme, jak dlouho Daniel má, jak dlouho si to bude pamatovat. Všichni říkali: Bylo to nezapomenutelné. Bylo, nikdo z nás ale neví, jak dlouho to bude platit i pro Daniela. Nikdy jsme nebyli šťastnější,“ sdělila novinářům Jordan.

Mladý ženich, Daniel Bradbury (31), sdílel svůj příběh. Trpí vzácnou formou Alzheimerovy choroby, lékaři mu dávají jen pár let života. Na snímku s manželkou Jordan (30). Mladý ženich, Daniel Bradbury (31), sdílel svůj příběh. Trpí vzácnou formou Alzheimerovy choroby, lékaři mu dávají jen pár let života. Na snímku s manželkou Jordan (30). | reprofoto/facebook/danbradbury

 „Naše rodiny se sjely z celé země, jen díky jejich podpoře jsme mohli tak rychle uspořádat svatbu. Probrečela jsem skoro celý obřad. Danovi to v obleku ohromně slušelo a jeho svatební slib mě nesmírně dojal. Každý den mi opakuje, že si stojí za každým svým slovem, i když si je možná za čas nebude schopen vybavit,“ řekla Jordan.

„Jordan najala kameramana, aby všechno natočil, každý detail, každé slovo a úsměv, abych si to celé, až jednou zapomenu, mohl připomenout,“ uvedl Daniel. „Život s malými dětmi je dost stresující, do toho Danova nemoc, je to těžké. Rodina nám se vším pomáhá, máme dobrý podpůrný systém, dokonce plánovali i svatbu,“ doplnila Jordan.

„Musel jsem se s tím smířit.“

Lékaři Danielovi v září 2017 diagnostikovali ranou demenci, nejprve začal mít problém s krátkodobou pamětí, pak se ale jeho stav začal zhoršovat. Ukázalo se, že stejně jako jeho otec trpí vzácný typem Alzheimerovy choroby. Bradburyovi se strachují, aby nemoc nezdědila také jejich osmnáctiměsíční dvojčata, Lola a Jasper. Odborníci uvádějí, že existuje 50 % šance, že nemoc budou mít.

„Byl to šok, když mi řekli, co moje symptomy znamenají a k čemu to povede. Na to samé před skoro 20 lety zemřel můj táta, bylo mu jen 36 let, mně je teď 31. S diagnózou jsem se smířil a Jordan snad už také,“ vypověděl Daniel.

Lékaři ho upozornili na to, že mu pravděpodobně zbývá jen pár let života a k problémům s pamětí se brzy přidají další příznaky jako ztráta rovnováhy, potíže s artikulací nebo zmatenost. „Musíme žít naplno, dokud to jde. Chci mít co nejvíce vzpomínek,“ pár se obrátil na veřejnost, ve sbírce chtějí vybrat asi 285 tisíc korun na výlet do Disneylandu na Floridě.

Boj s Alzheimerem

„Jménem celé Alzheimerovské společnosti bych rád Danielovi a Jordan pogratuloval a do manželství jim popřál jen to nejlepší. Zároveň jim chci poděkovat, že sdíleli svůj příběh s veřejností a zvedli tak povědomí o demenci mezi mladými lidmi a těším se na ně na každoročním Pochodu proti Alzheimeru, který v Nottinghamu připadá na 8. září,“ uvedl ředitel britské Alzheimerovské společnosti Jeremy Hughes.

Podle statistik je ve Velké Británii 42 tisíc případů, kdy se demence vyskytla u mladých lidí, celkově v zemi trpí nemocí 850 tisíc lidí. Demence, případně Alzheimer, se většinou projevuje u jedinců starších 65 let. V Česku bylo zaznamenáno přes 150 tisíc případů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

spania ( 19. srpna 2018 11:29 )

Chudák chlap,ve 31 letech takovou nemoc.Jenom nechápu,že během roku se dostal do konečného stádia,to přece normálně přichází až po několika a někdy mnoha letech.Možná je to ale tou zvláštní formou choroby.Pokud ale věděl,že mají něco takového v rodině,tak myslím,že si neměl plodit děti,protože jednou na to možná ty děti krutě doplatí...

doktormediciny ( 18. srpna 2018 19:42 )

Zverejneni clanku nepovazuji za stastne...V nasem state by pravdepodobne byl alspon castecnen zbaven svepravnosti, coz by vylucovalo moznost snatku...Ma to i jine aspekty jako dedeni v pripade umrti atdf atd

Zobrazit celou diskusi