Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Napravený playboy se stal novým premiérem. V zemi, kde soudí pašeračku Terezu

Autor: ČTK - 
17. srpna 2018
18:58

Býval slavným hráčem kriketu. Imrana Chána však dnes zvolili premiérem. Jeho Hnutí za spravedlnost (PTI) zvítězilo v červencových volbách. Předseda vlády složí přísahu v sobotu - v Pákistánu, zemi, kde v současnosti mj. soudí českou pašeračku Terezu. Právě soud s ní by měl pokračovat taktéž tento víkend.

Chán má pověst napraveného playboye, v osmdesátých letech navštěvoval noční kluby v Londýně s frontmanem hudební skupiny Rolling Stones Mickem Jaggerem. „Nikdy jsem o sobě netvrdil, že žiju andělským životem,“ prohlásil o sobě Chán v minulosti.

Novým pákistánským premiérem je napravený playboy a kriketový kapitán Imran Chán. Na archivním snímku s princeznou Dianou. Novým pákistánským premiérem je napravený playboy a kriketový kapitán Imran Chán. Na archivním snímku s princeznou Dianou. | ČTK

V 90. letech nechal za svoje peníze v Láhauru postavit nemocnici pro pacienty trpící rakovinou. V květnu 2014 byl Chán jednou z pěti politických osobností, které pákistánská odnož extremistického hnutí Tálibán oslovila, aby ji zastupovaly při jednání s pákistánskou vládou.

Boj s korupcí a lepší vztahy s Indií

Chánovým protikandidátem v parlamentním hlasování byl Šabház Šaríf, vůdce dosavadní vládní strany Pákistánská muslimská liga (PML-N) a bratr vězněného expremiéra Naváze Šarífa, který čelí obvinění z korupce.

Po vítězství v parlamentních volbách z 25. července pronesl, že se zaměří především na zlepšení ekonomické situace země. Prohlásil také, že zahájí jednání s Indií o sporné oblasti Kašmíru a bude usilovat o „vzájemně výhodné“ vztahy se Spojenými státy. Chán v povolebním projevu odvysílaném živě místní televizí slíbil „nový“ Pákistán. „Díky bohu, vyhráli jsme a byli jsme úspěšní,“ řekl Chán a dodal, že bude usilovat také o mír v Afghánistánu.

Opoziční strany nejprve s poukazem na podvody odmítly výsledky červencových voleb uznat, nakonec ale souhlasily, že v parlamentu zasednou. Chánova centristická strana PTI získala ve volbách v konečném součtu 158 křesel v Národním shromáždění, PML-N obsadila 82 křesel a Pákistánská lidová strana (PPP) 53 křesel.

Boj s korupcí a negramotností

Předvolební kampaň provázela nařčení, že se vlivná armáda snaží zmanipulovat hlasování ve prospěch Chánova Hnutí za spravedlnost, když se odklonila od Pákistánské muslimské ligy expremiéra Naváze Šarífa, kterému hrozí desetiletý trest za korupci. Chán nařčení z podpory armády rezolutně odmítá.

Armáda vládla Pákistánu po více než polovinu jeho 71leté existence, ať už po otevřených pučích, nebo v pozadí. Červencové volby byly teprve druhé, při kterých šlo o předání moci mezi civilními vládami po odsloužení celého volebního období.

Nyní 65letý Chán se vzděláním z Oxfordu byl členem pákistánského národního kriketového týmu, který v roce 1992 vyhrál mistrovství světa. Pět let nato svou slávu zúročil vstupem do politiky. Populistický slib očistit Pákistán od korupce mu zajistil popularitu mezi mladými a ve střední vrstvě. V předvolební kampani sliboval svržení politické elity, která brání rozvoji této chudé země s 208 miliony obyvatel, kde se negramotnost pohybuje kolem 40 procent, uvedla agentura Reuters.

Zobrazit celou diskusi