Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nad hlavami jim padal most, beton odpadával už dřív. Po tragédii skončí lidé na ulici?

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
17. srpna 2018
05:45

Přes šest set lidí pravděpodobně přijde o své domovy, jejich byty se totiž nacházejí v oblasti, kde se v úterý zřítil dálniční most. Během neštěstí zahynulo 38 lidí, dalších 16 bylo zraněno, tvrdí nejnovější bilance. Lidé žijící pod mostem byli preventivně evakuováni, nyní to vypadá, že tamní činžovní domy budou zdemolovány, informoval deník Daily Mail.

„V několika následujících dnech poskytneme 30 domů těm, které zhroucení Morandiho mostu připravilo o domov,“ vyjádřil se guvernér Ligurie Giovanni Toti k situaci lidí, kteří byli evakuováni z domů pod nezřícenou částí mostu. „O něco později dodáme stovku dalších. Do konce roku chceme opatřit bydlení všem,“ dodal.

Na to, že domy v ulici Fillak pod mostem nebude možné zachovat, upozornil už ve středu starosta města. O střechu nad hlavou přišly stovky rodin. Mnozí se kvůli nebezpečí dalšího kolapsu mostu nemohli vrátit domů ani pro to nejnutnější: léky, osobní věci či domácí mazlíčky. Do budov se pak pro jejich věci vydali hasiči.

Lidé na ulici

„Nespali jsme, ani jsme nejedli,“ uvedla Grazia Pistorová (83), která pod mostem žije už mnoho let. „Kdyby se utrhla jiná část dálnice, byli bychom mrtví. Odváděli nás hrozně narychlo, báli se, že to spadne celé,“ dodala. „Léta jsem pracoval v hale pod mostem, odpadával z něho beton, byl to dost běžný jev,“ vypověděl Salvatore Lorefice (85).

„Zbytky mostu budou zbourány, demolici domů stojících pod ním se bohužel nelze vyhnout,“ napsal na Facebooku ministr dopravy a infrastruktury Danilo Toninelli. Ujistil rodiny, že jim zajistí náhradní bydlení, a dodal, že budou neúnavně pracovat na cestě, která nahradí frekventovanou spojnici mezi Itálií a Francií.

Šizený beton a nedostatečná údržba

Rodiny obětí, rodiny, které se ocitly bez domovů, i italská vláda vidí hlavního viníka neštěstí ve firmě Autostrade Per Italii, která zodpovídá za správu Morandiho mostu i dalších tamních dálnic. Inženýři varují, že v tristním stavu by kvůli zanedbání údržby mohly být i další italské mosty.

Za kolapsem je pravděpodobně i nekvalitní „šizený“ beton, ze kterého byl most postaven. Spekuluje se o tom, že se na jeho konstrukci podílela firma s vazbami na mafii, která stavbu odbyla.

Další mosty v ohrožení

Italský premiér Giuseppe Conte ve středu uvedl, že vláda hodlá firmě Autostrade odebrat koncesi. To by však znamenalo zdlouhavou proceduru a nebezpečí, že by vláda musela firmě vyplatit značnou kompenzaci, upozorňuje Reuters. Spíše to vypadá, že společnost dostane od vlády velkou pokutu.

Experti již vytyčili několik dalších mostů, jimž hrozí zřícení, mezi nimi i most Magliana, který spojuje Řím a letiště Fiumicino.

Zobrazit celou diskusi