Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Hasiči bojují u zříceného mostu o čas. V sutinách může být až 20 lidí

16. srpna 2018
13:47

V sutinách mostu, který se v úterý zřítil v Janově, může být ještě deset až 20 lidí. Řekl to dnes janovský prokurátor Francesco Cozzi. Odhad vychází z informací od lidí, kteří se nemohou spojit se svými blízkými, a z předpokládaného počtu aut na mostě v okamžiku neštěstí. Záchranáři se přitom stále nedostali ke všem zavaleným autům, která zůstala pod sutinami. Podle zpřesněné bilance policie z dnešního rána při neštěstí zahynulo 38 lidí, úřady nicméně připouštějí, že konečná bilance bude zřejmě vyšší. Šéf vládního Hnutí pěti hvězd a vicepremiér Luigi Di Maio přitom zopakoval, že pokud soukromí správci silnic neodvádějí svou práci pořádně, pak správu silniční sítě převezme stát.

„V noci na dnešek jsme neměli štěstí, nikoho jsme nenašli,“ řekl Emanuele Gissi, který na místě řídí práce hasičů. „Hledáme v dutinách, kde by mohli být lidé, ať už živí, nebo mrtví,“ dodal.

Záchranáři nevylučují, že ještě naleznou nějaké přeživší. Státní pohřeb obětí se bude konat v sobotu.

„Velké kusy betonu, které z mostní konstrukce spadly, se snažíme rozřezat, potom je odstraní jeřáby. Následně vyšleme pátrací psy a pokud příznivě zareagují, vyšleme za nimi personál,“ řekl Gissi. „Je to nebezpečná práce, protože ty trosky jsou nestabilní,“ stejně jako zbytek mostní konstrukce, která dosud stojí, řekl také.

Prefektura dostala mnoho zpráv o pohřešovaných osobách, „není ale snadné rozlišit, zda někdo nezvedá telefon, protože už je na dovolené na druhém konci světa, anebo bohužel dole (pod sutinami)“, řekl italský ministr vnitra Matteo Salvini.

Mrtvých bude určitě víc

„Bilance obětí je citelně vyšší než udávaná čísla. Definitivní bilance bude poskytnuta, až bude ten počet jistý,“ řekl ve středu guvernér Ligurie Giovanni Toti, když s italským premiérem Giuseppem Contem navštívil jednu z janovských nemocnic.

„Most  se nezřítil nešťastnou náhodou, ale protože nebyla provedena údržba,“ řekl Di Maio už ve středu. „Ti, kteří nesou zodpovědnost, mají jméno a příjmení, je to (společnost) Autostrade per l'Italia,“ dodal. Jmenovaná společnost patří do skupiny Atlantia. Dnes vicepremiér dodal, že vlastníci měli více investovat do bezpečnosti a nestarat se tolik o dividendy.

Nad záchranáři stále běží motor zeleného nákladního auta, které zastavilo jen několik metrů od propasti a stalo se ikonou janovského neštěstí. Jeho řidič v panice utekl pěšky zpět do tunelu, z kterého autem přijel. Vůz má zapnutá světla i stěrače a dostatek paliva na několik dní, řekl zaměstnavatel řidiče.

Video  Zřícení mostu u italského Janova: Grafika ukazuje, jak se to stalo  - Reuters, Bohuslav Štěpánek
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi