Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Rusové vstoupili do otevřeného kosmu. Na mezinárodní stanici sbírají vesmírný prach

Autor: ČTK, nkov - 
15. srpna 2018
19:56

Ruští kosmonauti Oleg Artěmjev a Sergej Prokopjev dnes vyšli z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) do otevřeného vesmíru, aby na ISS namontovali antény pro experimentální sledování migračních tahů divoké zvěře a ptactva, odebrali vzorky bakterií z povrchu stanice a vypustili na oběžnou dráhu čtyři miniaturní družice. Uvedla to agentura RIA Novosti.

Oba kosmonauti podle ní stráví v otevřeném kosmu skoro sedm hodin a jejich vesmírná procházka skončí až v době, kdy ve střední Evropě bude po půlnoci. Mimo ISS jsou v nových skafandrech s automatickou regulací teploty a novým počítačem, sledujícím 50 parametrů skafandru. Pro Artěmjeva jde o třetí výstup do vesmíru, pro Prokopjeva první.

Prvním úkolem bude vypuštění dvojice družic Taňuša a SiriusSat z univerzity v Kursku a vzdělávacího střediska Sirius, založeného prezidentem Vladimirem Putinem v Soči. Pak kosmonauti přistoupí k hlavnímu úkolu, tedy sestavení antény, která umožní sledovat na Zemi ptáky a má speciální snímače o váze pěti gramů.

Mají také odebrat z povrchu stanice „pasti“ na vesmírný prach, které zde i s bakteriemi před rokem umístili kosmonauti Sergej Rjazanskij a Fjodor Jurchičin. Tento test životaschopnosti mikroorganismů ve vesmíru trvá již od roku 2010 a mezitím se na Zemi vrátilo 19 vzorků.

V posledním vědci objevili prach s výraznou koncentrací holmia, příznačného pro hvězdu Przybilského ze souhvězdí Kentaura. Vědci podle RIA Novosti také zjistili, že povrch ISS může být úložištěm biomateriálu mimozemského původu. Před návratem do stanice Artěmjev a Prokopjev také odmontují aparaturu, která posloužila při výzkumu ionosféry Země.

Rekord drží USA

Agentura TASS poznamenala, že jde o druhý výstup Rusů do vesmíru v letošním roce; v únoru Alexandr Misurkin a Anton Škaplerov odpracovali vně ISS osm hodin a 13 minut, ačkoliv výstup byl původně plánován na necelých sedm hodin. Vytvořili tak nový ruský rekord.

Vůbec nejdéle, 8 hodin a 56 minut, ale pracovali v otevřeném kosmu, rovněž na ISS, astronauti americké vesmírné agentury NASA Jim Voss a Susan Helmsová, a to 1. března 2001.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi