Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

V Janově platí roční výjimečný stav. Správce zříceného mostu přijde o licenci

Autor: ČTK, nkov - 
15. srpna 2018
19:22

Kvůli úternímu pádu části Morandiho mostu v Janově italský premiér Giuseppe Conte vyhlásil v regionu Ligurie na žádost místní správy 12měsíční výjimečný stav. Na tiskové konferenci po mimořádné schůzi s ministry také oznámil, že úřady nebudou čekat až na ukončení trestního vyšetřování a brzy rozhodnou, zda správce dálničního úseku přijde o licenci.

„Zahájíme proces vedoucí ke zrušení koncese firmě Autostrade (per l'Italia),“ řekl Conte. „Nemůžeme čekat na justici,“ dodal. Po odebrání licence už dnes volal italský ministr dopravy Danilo Toninelli. Autostrade per l'Italia prý nedostála svým závazkům vyplývajícím ze smlouvy o provozování Morandiho mostu. Toninelli také mluvil o pokutě, která by mohla dosáhnout až 150 milionů eur (3,9 miliardy Kč). 

Kromě výjimečného stavu ohlásil premiér také den státního smutku, který „bude korespondovat se dnem pohřebních obřadů pro zesnulé“. Předseda vlády potvrdil, že úřady v tuto chvíli evidují 39 obětí a 16 zraněných, z nichž devět zůstává ve vážném stavu.

Italská vláda také vyčlenila na počáteční operace na místě pádu mostu pět milionů eur z národního krizového fondu.

Video  Zřícení mostu u italského Janova: Grafika ukazuje, jak se to stalo.  - Reuters, Bohuslav Štěpánek
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

krissx ( 15. srpna 2018 20:31 )

Je hrozné co se stalo. To je bez debat. Jen jsem čekal, kdy začnou padat první hlavy. To si myslím,že to bude pěkný fofr. A píšu to jen ve vztahu ke spadlému mostu ve Studénce. Po 10 letech žádný viník!!! Tam padají hlavy na druhý den. Neměli by se ti naši slavní zákonodárci jet někam proškolit? Ale za své prachy, ne zase zase peníze daň.poplatníků. A firma co opravovala most ve Studénce si jede v klidu dál. Dobrý že?

Zobrazit celou diskusi