Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Před třemi roky se střelila do obličeje. Lékaři dali Katie (21) „novou tvář“

Autor: nkov - 
15. srpna 2018
18:56

Američanka Katie Stubblefield (21) podstoupila jako teprve čtyřicátý člověk na světě transplantaci obličeje. Když jí bylo 18, pokusila se neúspěšně o sebevraždu, pistolí se střelila přímo do obličeje. Během tří let prošla operacemi, které jí tvář vrátily. Ta nejsložitější trvala dlouhých 31 hodin. Katie je nejmladší osobou v USA, která podobný zákrok podstoupila. 

Katie si to, co po jejím pokusu o sebevraždu následovalo, nepamatuje. Nepamatuje si ani průběh nadcházejících měsíců. S vážným zraněním byla převezena do nemocnice v Ohiu, kde se jí doktoři snažili zachránit život. Asi o rok později podstoupila první nezbytnou transplantaci, která jí umožnila žvýkat, polykat a dýchat, píše server Sky News. Následovaly další zákroky a dnes už má Katie obličej s alespoň částečně běžnými rysy.

„Dostala jsem druhou šanci žít,“ řekla Katie pro National Geographic, který příběh mladé Američanky sleduje ve speciálním čísle nazvaném Příběh Tváře. V 16 letech se s rodinou přestěhovala do Kentucky a o rok později do Mississippi. Tam se zamilovala do spolužáka, který jí byl oporou v těžkých chvílích. V posledním ročníku střední školy trpěla těžkými zažívacími problémy. Nedlouho poté navíc oba její rodiče, kteří pracovali jako učitelé, přišli o práci.

Druhá šance

Poslední kapkou byla zpráva od cizí ženy, kterou našla v telefonu svého přítele. To ukončilo jejich vztah. Katie se v návalu emocí rozhodla ukončit svůj život – v bratrově domě si vzala jeho pušku a střelila se.

Katie doufá, že se její příběh stane inspirací pro všechny, kteří psychicky nebo fyzicky trpí. Nikdy totiž nevíte, kdy dostanete druhou šanci.

 

y1xcvbnm ( 15. srpna 2018 19:44 )

nesbírat, nejíst borůvky, rovněž tak lesní maliny, brusinky, maliny , v houbách je to taky, je to vše poočené od zvěře, nic nebrat z lesa a nekonzumovat

Zobrazit celou diskusi