Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Anesteziolog, sestřička i parta mladíků. Příběhy obětí pádu mostu rvou Italům srdce

Autor: Mii, ČTK - 
15. srpna 2018
15:16

Nejméně 42 obětí si vyžádala včerejší tragédie na severu Itálie, kdy se u Janova částečně zřítil most plný aut. Vedle tříčlenné rodiny z Campomorone, jejichž příběh zaujal celý svět, byl mezi nimi i zdravotnický pár, čtyřčlenná parta mladíků nebo žena v černém opelu. Všechny tyto lidi spojuje jedno – ve špatnou dobu se ocitli na špatném místě.

Mezi oběťmi tragické události v Janově je i mladý zdravotnický pár. Marta Danisiová (29) původem ze Sicílie pracovala jako nemocniční sestřička v Alexandrii. Její partner Alberto Fanfani (32) byl anesteziolog. Seznámili se, když spolu pracovali v Pise.

V době tragédie se zrovna vraceli ze Sicílie do svého domova. Nikdy nedojeli. Nikdy se tak ani nedočkají svatby, kterou plánovali v květnu 2019.

Úmrtí Alberta potvrdil na Twitteru starosta Florencie Dario Nardella. Marta v oficiálním seznamu obětí není, ale její smrt potvrdili její příbuzní. „Jsem v šoku a smutný, že tato tragédie potkala někoho z našeho města,“ napsal na Twitteru Bruno Mancuso, starosta sicilské obce Sant’ Agata di Militello, odkud Marta pochází.

Video  Zřícení mostu u italského Janova: Grafika ukazuje, jak se to stalo.  - Reuters, Bohuslav Štěpánek
Video se připravuje ...

Po Elise přátelé vyhlásili pátrání

Pád z mostu nepřežila také Elisa Bozzová (34), která po mostě jela v černém vozidle značky Opel. Přátelé jí říkali „Ely“ a podle vyprávění byla veselá, usměvavá a vždy dobře oblečená. Když se v úterý večer dlouho své rodině neozývala, její kamarádi zahájili na sociálních sítích pátrání.

Trvalo několik hodin, než se ukázalo, že Elisa je mezi 42 oběťmi spadlého mostu. Facebook okamžitě zaplavila vlna smutku a vzpomínek od přátel, kteří její ztrátu nesou těžce.

Brzký konec výletu do Barcelony

I čtyřčlenné skupině mladíků z Torre del Greco se přejezd přes most stal osudným. Matteo Bertonati (26), Giovanni Battiloro (29), Gerardo Esposito (26) a Antonio Stanzione (29) byli na cestě z Nice do Barcelony, kde na ně čekala přítelkyně jednoho z mladíků, když se most zřítil.

Video  Zřícený most v Itálii: Desítky obětí a spekulace o příčině  - Reuters, Pavel Kříž
Video se připravuje ...

Starosta Torre del Greco celou noc nespal a byl v kontaktu se záchranáři, aby zjistil, co se stalo. Jeho tušení, že mladíci katastrofu nepřežili, se potvrdilo ráno. Nyní plánuje v jejich domovském městě smuteční pochod.

Záchranáři stále pátrají v sutinách

V Janově se v úterý odpoledne na rušné dálnici A10 zřítila část mostu nazvaného Morandi. Z výšky 45 metrů při tom spadlo na 35 osobních aut a tři kamiony, včetně českého, jehož řidič přežil a podle českého ministerstva zahraničí není v ohrožení života.

„Všechny dostupné prázdné prostory (mezi sutinami) už byly prohledány, nyní odstraňujeme největší kusy trosek,“ uvedl šéf hasičů Emanuele Gissi. Na místo byly kvůli tomu přepraveny dva velké jeřáby.

„Nevíme, zda jsou na místě ještě nějací přeživší, ale je naším úkolem je hledat,“ dodal. Toto hledání podle něj zabere „dny“.

Italská agentura ANSA už v noci na středu s odvoláním na sdělení ministerstva vnitra napsala, že mezi oběťmi jsou i tři děti ve věku osmi, dvanácti a třinácti let.

Příčina zřícení mostu není známa. V době neštěstí silně pršelo a někteří lidé tvrdí, že k tragédii přispělo podmáčení půdy. Svědci události také řekli, že do jednoho pilíře udeřil blesk. V italských médiích se ale objevují také zprávy, že most ze 60. let minulého století byl často opravován a že experti upozorňovali na nedostatečnost těchto oprav.

Video  V Itálii se zřítil dálniční most: Nejméně 35 mrtvých.  - Italská policie
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Romano2805 ( 15. srpna 2018 18:46 )

 Veľmi mi to pripomína situáciu spred niekolkých storočí a podľa nej natočený film "Most osudu" (pont de san Luis Rei)...

pupak_1 ( 15. srpna 2018 17:20 )

 Z Nice do Barcelony přes Janov? To si hoši trochu zajeli, ne? Asi jako jet z Prahy do Ženevy přes Košice.

hnusnejsvet33 ( 15. srpna 2018 17:08 )

Ve špatnou chvíli, na špatném mostě.....

bullshit ( 15. srpna 2018 16:32 )

Sakra, to je fakt pech...

pekaaaros ( 15. srpna 2018 16:17 )

 tak hlavně, že v českých médiích probíhá dlouhodobě masírka s titulky typu "Monstra komunistické architektury. Podívejte se na nekvalitní stavby z dob komunismu" . Proevropští svazáci píšou články s kritikou východních staveb z dob studené války a zatím jim na hlavu padají ty západní. je to krásnej příklad omezenosti těchhle propagandistů.

Zobrazit celou diskusi