Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Samuel (†7) s rodiči zemřel při pádu mostu. Již 42 obětí, záchranáři však věří v přeživší

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
15. srpna 2018
12:00

Během včerejší tragédie, kdy se u Janova zřítila část Morandiho mostu, zahynulo nejméně 42 lidí. Mezi nimi byla i tříčlenná rodina se sedmiletým chlapcem. Přestože se hasiči a záchranáři nevzdávají naděje a dál pátrají po možných přeživších, úřady upozorňují, že počet obětí může bohužel ještě narůstat, informoval deník Daily Mail.

Při pádu ze zhruba 45 metrů zahynuli ve svém autě i Roberto Robbiano, jeho žena Ersilia Piccinino a jejich sedmiletý syn Samuel. Rodina pocházela z města Campomorone, které leží na sever od Janova.

Záchranáři se domnívají, že byli jen ve špatnou chvíli na špatném místě. Jejich známí si myslí, že byli na cestě za dalším „dobrodružstvím“, která Robbiano často sdílel na svém facebookovém profilu.

Video  Zřícený most v Itálii: Desítky obětí a spekulace o příčině  - Reuters, Pavel Kříž
Video se připravuje ...

Fotbalista, ekologové a dobrovolník

Mezi oběťmi se nachází i člen místního amatérského fotbalového týmu Andrea Cerulli, který byl zrovna na cestě do práce, když se most propadl. „Andrea měl malého syna, jeho ztráta nás všechny zasáhla. Náš tým truchlí s rodinou,“ uvedli členové klubu Portuali Voltri, za který Cerulli hrál. Pád z mostu nepřežil ani pětatřicetiletý Luigi Matti Altadonna.

Hasiči se snažili Altadonnu co nejrychleji vyprostit z jeho dodávky a zachránit, bohužel neúspěšně. „Naše město přišlo o dobrého občana a skvělého muže, který svůj život zasvětil dobrovolnictví,“ řekl o smrti Altadonny jeho strýc Giancarlo Canepa, starosta města Borghetto.

Je mezi oběťmi další dítě?

Pod troskami mostu zahynuli rovněž dva pracovníci ekologické a odpadové firmy Ammiu, v tu dobu pracovali v ekologické rezervaci Campi nacházející se pod mostem. Jeden z mužů byl identifikován jako Mirko Vicini, totožnost druhého zatím nebyla zveřejněna. „Pro společnost je to obrovská rána, s bolestí, kterou cítí jejich rodiny, je to nesrovnatelné,“ uvedla ředitelka společnosti Ammiu Tiziana Merlinová. Práce v rezervaci byly okamžitě zastaveny.

Starosta Florencie Dario Nardella se nechal slyšet, že při neštěstí zahynul také chlapec z jeho města. Neoficiálně se tedy mluví o dvou dětech, které zemřely při pádu mostu. Další identifikace obětí pokračuje. Záchranáři neúnavně pokračují v odklízení sutin s nadějí, že se jim podaří objevit další přeživší. Včera vyprostili čtyři lidi, mezi nimi i jednoho Čecha.

Z italského mostu se zřítil i Čech

V době pádu byl na mostě také řidič Martin K. pražské dopravní společnosti SPED-IT. Nehodu jako zázrakem přežil a je v péči lékařů. „Jel a najednou byla tma a nebyla silnice. Myslel, že to nepřežije,“ popsal slova řidiče Martina šéf firmy, pro kterou jezdil. Úterý 14. srpna 2018 si může zapsat jako datum svých druhých narozenin. S autem padal do hloubky 45 metrů.

Video  Zřícení mostu u italského Janova: Grafika ukazuje, jak se to stalo  - Reuters, Bohuslav Štěpánek
Video se připravuje ...

„Myslíme si, že by v troskách stále mohli být přeživší. Suť mohla vytvořit několik míst, která se zcela nerozdrtila, a mohla tak paradoxně vytvořit jakousi kapsu, která mohla lidi ochránit před smrtí,“ popsal pro BBC Marcelo de Angelis, koordinátor záchranných akcí Červeného kříže, který v místě také pomáhá.

Záchranáři neztrácejí naději

„Naděje pořád žije, už jsme zachránili přes tucet lidí pod troskami. Budeme pracovat 24 hodin denně,“ řekl agentuře AP šéf hasičů Emanuele Gissi. Právě hasičů pracuje v místě neštěstí na 240, záchranářů je tam asi tisícovka – s vyhledáváním přeživších jim pomáhají i speciálně vycvičení psi. Svou pomoc nabídli i dobrovolníci. Záchranné akce komplikuje špatné počasí. I v době pádu mostu v Janově pršelo.

Italské úřady chtějí celou událost co nejdříve objasnit. I když někteří lidé mluví o tom, že most spadl nejspíš kvůli vytrvalému dešti a snad do něj mohl udeřit i blesk, rojí se také spekulace, že most z 60. let, po kterém vede významná dálnice A10, nebyl v dobrém stavu už nějakou dobu. Společnost Autostrade, která má most na starosti, ale obvinění popírá. Italský ministr dopravy Danilo Toninelli požaduje rezignaci vedení firmy. 

Video  V Itálii se zřítil dálniční most: Nejméně 35 mrtvých  - Italská policie
Video se připravuje ...

Špatné počasí nebo přehlédnutá závada mostu

„Pouze silný vítr a úder blesku nemohly způsobit pád mostu,“ uvedl Agathoklis Giaralis, expert z Londýnské univerzity. Podle něj musely být poničené nosníky, příčinou by podle něj mohla být i koroze železné konstrukce. „Je to starý most a pravidelné kontroly musí být dost složité, zvláště když se používá jen moderní technika, snadno jim tak mohlo něco uniknout,“ dodal Giaralis.

Pád mostu šokoval celý svět, místní obyvatelé se ale svěřili tisku, že se už několik let modlí za to, aby most vydržel. „Je to frekventovaná spojnice, probíhala tam oprava za opravou. Byl v šíleném stavu, před každým přejetím jsme se modlili, aby nespadl, včera naše modlitby nestačily,“ řekla stanici BBC Elizabett, obyvatelka Janova.

Vina mafie

Objevila se rovněž podezření, že most v 60. letech postavila firma s vazbami na mafii. Bylo běžné, že zločinecká organizace infiltrovala cementárny a stavitelské společnosti. „Stavby, které postavily takové firmy, nejsou schopné odolat zemětřesení nebo podobnému zatížení,“ prohlásil v roce 2016 Franco Roberti, bývalý šéf italské parlamentní protimafiánské komise.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

DWEI ( 15. srpna 2018 12:51 )

Smutné!Krásná rodina a nevinní mladí lidé Nejsmutnější na tom je, že Ti, co pád mostu mají na svědomí, nebudou nejspíš potrestáni... U nás jak u Studénky spadl most těsně před vlak - mrtví a invalidní lidé a dodnes žádný viník!!!! Nikdo nebyl potrestán a přitom laicky řečeno - buď někdo nedodržel technologický postup nebo se šidilo na materiálu.... vždyť najít viníka se snad dá!!!!

spania ( 15. srpna 2018 12:16 )

Tohle je velice smutné,zemřeli tam mladí a nevinní lidé i děti.Jak je možné,že takové staré mosty nikdo pořádně nekontroluje a neudělá taková opatření,aby se nic podobného nestalo...?Proč se stále šetří na nesprávných místech...?Ten český řidič měl veliké štěstí a stáli při něm andělé.

Zobrazit celou diskusi