Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Německého studenta žurnalistiky vyhostili z Číny. Opakovaně psal o uvězněných obhájcích lidských práv

Autor: ČTK - 
13. srpna 2018
06:49

Němec se při studiu v Číně těžce poučil o tom, jaké to je pracovat v zemi jako novinář. Čtyřiadvacetiletý David Missal přišel o studentské vízum poté, co během školního projektu opakovaně psal o uvězněných obhájcích lidských práv, napsala v neděli agentura AP.

Missal studoval žurnalistiku a komunikaci na prestižní univerzitě v Pekingu. Úřady mu ale nedávno bez udání důvodu oznámily, že jeho studentské vízum je zrušené. Opustit zemi měl do neděle. Podle studenta rozhodnutí úřadů souvisí s jeho školními aktivitami. Vedení univerzity ho totiž letos hned dvakrát varovalo před zájmem o politicky citlivé téma. Missal ale varování nedbal, protože se chtěl "dozvědět něco o čínské společnosti a politice".

Čínská policie v červenci 2015 zadržela 300 lidí během zásahu proti lidskoprávním aktivistům a obhájcům. Někteří z nich si odpykávají dlouholeté tresty za podrývání státní autority, několik dalších ve vazbě na rozsudky stále čeká.

Podle agentury AP odráží čínský krok vůči německému studentovi přecitlivělost Pekingu vůči zahraničnímu zájmu o zákroku proti stoupencům lidských práv. Státem kontrolovaná čínská média totiž o události píší jen zřídka.

Missal své články publikoval jen na vlastním blogu a uveřejnil je i na svém profilu na YouTube. Tam si je podle něj prohlédly ne více než stovky lidí.

vlasta1 ( 13. srpna 2018 16:45 )

Proč se hrabe do věcí do kterých mu nic není a které jsou čistě záležitostí Číny. Škoda že si nevšímal toho jak dopadlo vnucování západní demokracie na Blízkém východě a nerespektování jejich zvyklostí. Když nám to samé chtějí zavést u nás tak jsou z toho všichni špatní. Prostě když dva dělají totéž tak to není totéž.

asijo ( 13. srpna 2018 09:27 )

Kdyby v Německu Čínský student psal o kriminalitě migrantů v Německu,tak bych ho nejen vyhostili,ale předtím zavřeli.

illyria ( 13. srpna 2018 08:51 )

Dostal dvě varování, které neuposlechl... Tak ať se nediví... Také ho mohli zavřít na 20 let... Hold se ne**re do vízového hnízda...

zada ( 13. srpna 2018 08:13 )

Student by se měl hlavně starat o to, jak je u nich v Německu. Zda-li už nejsou u nich porušována práva občanů na spokojený život, když jim to zabírají "jižní nájezdy", mdyž jim doma znásilňují ženy. Studen je blbec, kmterý si má zamést před vlastním prahem. Vyhoštění mu patří. Každá země má to svoje. Až přijede k nám, tak ho za to,že soudy nesoudí spravedlivě a rychle, že jsou ovlivnitelné mocnými a politiky, a bude o tom psát - tak u nás ho nevyhostíme - u nás ho podplatíme , aby psal o nás superelativy. No holt jiný kraj, jiný mrav .

Zobrazit celou diskusi