Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Krveprolití v Sýrii: Při explozi muničního skladu zemřelo 39 lidí včetně dětí

12. srpna 2018
15:37

Při explozi skladu zbraní v severosyrské provincii Idlib dnes přišlo o život 39 civilistů. Oznámila to exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR). Původní zprávy hovořily o 18 obětech, přičemž nebylo jasné, zda šlo o civilisty. Idlib je poslední oblast, kterou nemá vláda v Damašku pod kontrolou. Shromáždili se tam odpůrci vlády a také radikální organizace. Mezi mrtvými je 12 dětí.

Nálož explodovala ve vesnici Sarmada u turecké hranice. „Bilance mrtvých se zhoršila po nálezu dalších obětí pod troskami,“ oznámila SOHR. Co výbuch způsobilo, jasné zatím není.

V přízemí domu byl podle SOHR muniční sklad, který patřil obchodníkovi se zbraněmi z radikální skupiny blízké Al-Káidě.

Provincie Idlib je poslední částí Sýrie, kterou vláda ještě nemá pod kontrolou. Soustředili se v ní odpůrci Damašku a také mnoho radikálních skupin. Do oblasti jihozápadně od provincie Idlib tento týden dorazily armádní posily a narůstají obavy, že ofenziva s cílem dobýt poslední povstalecký region může brzy začít. OSN již varovala, že případný zásah Damašku v oblasti může vést k tomu, že směrem k turecké hranici začne prchat 2,5 milionu lidí.

Zobrazit celou diskusi