Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Politika jednoho dítěte skončila. Číňanky přesto víc potomků nechtějí

Autor: peb - 
12. srpna 2018
11:21

Desítky let platilo v Číně vládní omezení, které dovolovalo matkám porodit pouze jedno dítě. To se před třemi lety změnilo a Číňanky už mohly mít děti dvě. Většina z nich je ale nechce.

Čínská vláda se obává hrozící demografické krize, která by mohla podkopat její ekonomiku a tím autoritu vládnoucího režimu. V nejlidnatější zemi světa je sice 1,4 miliardy lidí, ti však rychle stárnou a nerodí se dostatek mladých, kteří by je živili. Svou roli hraje i prodlužující se věk Číňanů. Některé provincie  už hlásí problémy s důchody.

Víc chlapců než dívek

Politika jednoho dítěte také vedla k tomu, že se v Číně narodilo více chlapců. Někteří rodiče totiž raději volili potrat, než mít jako jediné dítě holčičku. To jednoduše vedlo k tomu, že teď není v Číně dostatek žen na rození dalších dětí. Odhadované počty žen mezi 20 a 39 lety by v následujících deseti letech měly klesnout až o 39 milionů.

„Bez opatření pro zvýšení porodnosti bude Čínská lidnatost ostře klesat. Říká demograf He Yafu.

Číňanky děti nechtějí

V centrální Číně testují zrušení limitu na dvě děti a dovolují čínským ženám mít neomezený počet potomků. Na severu zase provinční vláda zavádí různé benefity pro rodiny, včetně úlev na daních a dotací na bydlení. Z druhé strany jsou v Číně tendence více kontrolovat potraty a někdy je i zakazovat. V dalších dvou provinciích se zpřísňují podmínky pro rozvod. Pár, který se nerozvede, by podle očekávání mohl počít dalšího potomka.

Mladé Číňanky ale často dávají přednost kariéře. Mnoho mladých párů má zase ekonomické problémy, a tak děti radši nemají.

Jedno dítě a dost

Pravidlo jednoho dítěte bylo v Číně zavedeno v roce 1979. Mělo zpomalit populační růst a pomoct právě začínajícímu ekonomickému boomu. Toto nařízení bylo tvrdě prosazováno. V roce 1984 vládla povolila venkovským párům mít i druhé dítě. To ale jen v případě, že jejich první dítě byla holčička. V roce 2013 bylo povoleno mít dvě děti párům, ve kterých byli oba rodiče jedináčci. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zada ( 12. srpna 2018 12:33 )

Stačí si naservírovat do Číny migranty z muslimského světa a budou mít dětí, i manželek, co budou chtít

Zobrazit celou diskusi