Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Mrazivá slova před pádem letadla: „Budou zklamaní, až uslyší, co jsem udělal.“

Autor: ČTK, Blesk Zprávy - 
12. srpna 2018
11:50

Rodina muže, který na letišti v západoamerickém Seattlu ukradl dopravní letoun a následně s ním havaroval, je v šoku. Muž měl plné letištní pověření k pohybu kolem letadel. S odvoláním na oznámení úřadů o tom v neděli informoval zpravodajský server BBC News. Devětadvacetiletý muž pracoval pro společnost Horizon Air tři roky jako pracovník pozemního provozu.

„Je to pro nás absolutní šok,“ uvedla rodina Richarda Rusella. „Jsme zničení. Ježíš je jediný, kdo teď drží tuhle rodinu pohromadě. Bez něj bychom byli ztraceni. Richard byl věrný manžel, milující syn a dobrý přítel,“ dodávají. 

„Mám v životě spoustu lidí, kterým na mně záleží. Budou zklamaní, až uslyší co jsem udělal, řekl sám Russell při komunikaci s věží při svém divokém letu.

Muž, kterému přezdívali Beebo, podle svých slov nechtěl nikomu ublížit. „Z těch nahrávek je jasné, že Beebo nechtěl nikoho ohrozit. Měl pravdu v tom, že ho hodně lidí moc milovalo,“ zaznělo dále v prohlášení Russellovy rodiny. 

Práci na letišti miloval

Richard si psal blog o svém životě, kde neskrýval radost ze své práce na letišti. „Můžu si létat ve svém volném čase, uvedl na svém blogu před dvěma lety, přestože se zdá, že neměl žádný pilotní výcvik.

„Je mi Richarda a jeho rodiny moc líto. Doufám, že se z toho dostanou, řekl Timesům Rick Christenson, který je bývalým supervizorem Horizon Air.

Incident se stal v pátek večer místního času (v sobotu brzy ráno SELČ). Armáda za letadlem vyslala stíhačky, stroj se ale po 90 minutách letu zřítil na ostrov Keton, na kterém žije asi 20 lidí. Muž, kterého americká média identifikovala jako Richarda Russella, havárii nepřežil. Nikdo jiný na palubě nebyl. Podle policie se jednalo o sebevraždu, motiv činu ale zůstává nejasný.

Pilotní průkaz neměl, přístup k letadlům ano

Russell při nástupu do práce na letišti úspěšně získal bezpečnostní prověrku a směl se tak pohybovat na zabezpečených místech kolem všech letadel, uvedly úřady. Pověření měl k navádění a tahání letadel po letištní ploše. Média dříve uvedla, že pracoval jako letištní mechanik.

Police nyní prověřuje, jak se Russellovi podařilo zmocnit se letounu na jednom z nejvytíženějších letištích v USA. Odpověď na tuto otázku by totiž podle listu The Seattle Times měla posílit bezpečnostní opatření na letišti nejen v Seattlu, ale i po celé zemi. Úřady mimo jiné prošetřují bezpečnostní postupy při kontrole zaměstnanců, kteří mají přístup k letadlům a na runwaye.

Nejasné je kromě motivu činu i to, jak se muži podařilo s letounem Q-400 vzlétnout a pilotovat ho. Podle aerolinek totiž neměl pilotní průkaz.

doktormediciny ( 12. srpna 2018 16:36 )

....jak se podarilo VZLETNOUT A PILOTOVAT HO...To je opravdu trochu vetsi zahada, nez se zda na prvni pohled..Navic on delala ve vzduchu jakousi akrobacii pro vlastni poteseni...Musel mit nekde prupravu hodfne hodin..

Monikay ( 12. srpna 2018 13:08 )

Je fakt zajímavé že si tam jen tak odletěl s letadlem.... Možná měl nesplněný sen být pilotem a nebo to byl slavomam - aby se o jeho činu psalo...

Zobrazit celou diskusi