Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Náhlé záplavy vyhnaly z kempu stovky lidí. Francouzská policie provozovatele zatkla

Autor: ČTK, nkov - 
11. srpna 2018
14:07

Francouzská policie vzala do vazby dva pracovníky německého svazu, který provozoval kemp v jižní Francii. Tento týden si tam náhlé záplavy vynutily evakuaci stovek lidí, dodnes se pohřešuje 66letý Němec. Devět dětí z kempu se lehce zranilo. Informovala o tom agentura AFP.

Provozovatelé údajně věděli, že je tábořiště na místě, které může být za deště ohroženo záplavami. K postavení kempu neměli povolení.

Prokurátor města Nimes Eric Maurel řekl, že provozovatelé o riziku věděli. Proti dvěma zástupcům sdružení, jež sídlí v německém Leverkusenu, je vedeno vyšetřování kvůli „způsobení neúmyslného zranění, ohrožení života jiných, práci na černo a využívání kempu bez povolení“.

Pátrání po pohřešovaném Němci, který v táboře pracoval, zatím pokračuje. Muž se snažil před stoupající vodou ukrýt v karavanu, který ale voda odnesla. Přívěs policie našla u řeky Ardeche, ale byl prázdný. Kemp, z nějž bylo potřeba ve čtvrtek narychlo evakuovat 180 dětí, se nacházel v Saint-Julien-de-Peyrolas. Devět z dětí se zranilo, karavany, stany a další zařízení voda zničila. Policisté několik dětí našli na stromech. Voda stoupala velkou rychlostí až do výšky dospělého člověka.

Starosta Saint-Julien-de-Peyrolas René Fabregue řekl, že provozovatele kempu upozornil na nebezpečí ještě před tím, než začalo pršet. Přívalový déšť postihl hlavně jihofrancouzský departement Gard, kde muselo být ve čtvrtek evakuováno 750 lidí. Pohotovost byla vyhlášena v šesti departementech a celkově bylo třeba evakuovat na 1600 lidí. K zásahu byly nasazeny také vrtulníky.

Zobrazit celou diskusi