Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Přísně tajná“ zakázka. Poláci vyrobili speciální nádobí pro CIA

Autor: ČTK - 
10. srpna 2018
21:14

Byla to tajná ruční práce, odvedená polskými odborníky pro americkou Ústřední zpravodajskou službu - v podobě malovaného nádobí s logem CIA. „Přísně tajnou“ zakázku splnilo umělecké družstvo z města Boleslawiec již před několika měsíci, ale až nyní se informace o jedinečném a neprodejném servisu směla dostat do médií. Potřebný byl totiž souhlas CIA, uvedla polská televize TVN 24.

„Možná to byl důsledek návštěvy amerických vojáků z blízké základny v našem obchodu. Možná důsledek toho, že se naše výrobky prodávají i v Pentagonu,“ zaspekulovala o důvodech jedinečné zakázky předsedkyně družstva Helena Smoleńská.

Nejtěžší bylo skloubit modrý vzor typický pro místní keramiku s ručně malovaným znakem CIA. Návrhy prý putovaly mezi oběma stranami několik měsíců, než uspěl návrh designérky Marie Starzykové. Nad výsledkem se teď podle televize všichni v podniku dmou pýchou.

I když zahraniční zakázky tu nejsou žádnou novinkou: 90 procent boleslawiecké keramiky se vyváží do 25 zemí světa, polovina z toho na americký trh.

Zobrazit celou diskusi