Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

4 mrtví po střelbě v Kanadě, oběťmi jsou i policisté. Útočník je v péči lékařů

Autor: ČTK - 
10. srpna 2018
17:40

Čtyři lidé dnes zahynuli při střelbě ve východokanadském městě Frederictonu. Oznámila to místní policie s tím, že dvě oběti jsou členové policejního sboru. Útočník, jehož jméno policie neprozradila, je s těžkým zraněním v péči lékařů. Poplach v místě incidentu policisté odvolali, žádné nebezpečí už místnímu obyvatelstvu nehrozí. Motiv střelby zatím není znám.

Policisté byli do obytné čtvrti Frederictonu přivoláni po sedmé hodině ranní místního času (12:00 SELČ) a vzápětí vyzvali občany, aby se místu vyhnuli a zamkli se doma. V pozdějším oznámení policie uvedla, že vzala do vazby jednoho člověka.

Okolnosti střelby zatím nejsou jasné. Police oznámila, že dvě z obětí dnešní střelby v Brookside Drive jsou policisté. Neposkytla jejich jména a požádala veřejnost, aby respektovala tuto chvíli jako těžkou pro kolegy i pro rodiny mrtvých.

Na incident reagoval kanadský premiér Justin Trudeau. „Z Frederictonu přišla strašná zpráva. Jsem z celého srdce se všemi, kdo jsou střelbou z dnešního rána postiženi. Situaci sledujeme,“ napsal premiér na twitteru.

Padlo mnoho výstřelů

Na prvních fotografiích je vidět policejní a zásahová vozidla na místě incidentu. David MacCoubrey, který ve Frederictonu žije, řekl, že ho ráno kolem sedmé hodiny probudily tři výstřely. Palba pak podle něj pokračovala do půl deváté a MacCoubrey napočítal dalších 15 výstřelů.

Muž žije v bytovém komplexu skládajícím se ze čtyř budov. Palba podle něj přicházel ze středu areálu a policie celou oblast prohledávala. On sám zůstal sedět co nejdál od okna svého bytu, který je ve čtvrtém patře.

Fredericton je hlavní město provincie Nový Brunšvik a je domovem více než 58.000 lidí. V Novém Brunšviku se střílelo roku 2014, kdy v Monctonu o život přišli tři příslušníci jízdní policie a dva jejich kolegové byli zraněni. Pachatel Justin Bourque byl odsouzen k doživotnímu trestu.

V Kanadě, kde platí přísnější zbrojní zákon než v sousedních USA, byl tento čin považován za jeden z nejkrvavějších v historii země. Provincie Ontario ve čtvrtek přislíbila zvýšení výdajů pro policii. Osoby podezřelé ze zločinů spáchaných střelnou zbraní, mají být drženy až do procesu ve vazbě.

aIIahakbar ( 10. srpna 2018 18:06 )

Zobrazit celou diskusi