Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Krokodýlí farma zkrachovala. Podnikatel opustil stovky zvířat, můžou utéct a útočit

Autor: Mii - 
10. srpna 2018
20:45

Jak rozsáhlé důsledky může mít selhání podnikatelského plánu, zažívá v posledních dnech Izrael. Jistý místní podnikatel zkrachoval, když se snažil založit krokodýlí farmu. Podnik uzavřel a na Západním břehu Jordánu nechal stovky zvířat, se kterými nikdo neví, co si počít. Pokud zvířata utečou, což už se jim dvakrát podařilo, mohlo by to znamenat katastrofu pro místní lidi i ekosystém.

Krokodýlové aktuálně pobývají v osadě Petza'el, kam byli přivezeni v polovině 90. let. Původně měli sloužit jako atrakce pro turisty, ale kvůli poloze osady nedaleko palestinských hranic žádní turisté nejezdili. Region je dlouhodobě příliš nebezpečný.

Krokodýly tak o několik let později koupil podnikatel Gadi Biton, který ze zařízení chtěl udělat klasickou farmu a zvířata prodávat na kůži – vyřešil by tím problém s jejich přemnožením. Vše vypadalo slibně. Jenže v roce 2012 Bitonovy plány překazil zákon, který izraelská vláda prosadila a kterým se krokodýlové stali chráněnými tvory.

Biton tak krokodýly chtěl přestěhovat na Kypr, ale myšlenka padla poté, co místní lidé vyjádřili obavy o svoji bezpečnost. Krokodýlům se totiž již dvakrát podařilo v Izraeli utéct a jejich chytání byl boj, který trval několik dní. Navíc se stejně nenašli všichni.

„Máme tu na farmě několik stovek krokodýlů a nikdo neví, co s nimi,“ popisoval agentuře AP David Elhayani, šéf rady Jordánského údolí. Pozemek navštěvuje každých osm dní jeden zaměstnanec, který je krmí mrtvými slepicemi.

Nejhorší scénář: Krokodýlové v řece Jordán

Situace je zlá z několika důvodů. Zabít je, nebo nechat vyhladovět není humánní řešení. Když je budou úřady ignorovat a nadále krmit, krokodýlové se budou množit a časem by jich mohly být tisíce. Což je problém, když jeden jedinec může žít až 70 let.

Hrozí také, že utečou, a pokud by se je rychle nepodařilo chytit, mohla by nastat vážná situace. „Ani nechci myslet, co by se stalo, kdyby se krokodýlům podařilo utéct a dostat do řeky Jordán. To bychom měli mezinárodní incident,“ děsil se Elhayani. „Možná se někdo probudí a konečně nabídne řešení,“ dodal.

Řeka Jordán je největší řekou Palestiny, Izraele a Jordánska. Historicky jde o jednu z nejposvátnějších řek světa, která slouží mimo jiné jako významná zásobárna pitné vody a k zavlažování nebo průmyslu. Z toho důvodu se kolem jejího povodí vyskytuje řada měst a vesnic, které jsou na ní ekonomicky závislé.

Jordán se na svém konci vlévá do Mrtvého moře. Pokud by se do řeky krokodýlové dostali, pro celý region by to znamenalo katastrofu.

V Izraeli neustále panuje neklid:

Zobrazit celou diskusi