Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Itálie navzdory epidemii spalniček zrušila povinné očkování, lékaři jsou zděšeni

Autor: Mii, Mii - 
9. srpna 2018
16:10

Italské děti už nemusí být povinně očkovány, pokud chtějí nastoupit do školky nebo školy. V úterý o tom rozhodla horní komora parlamentu, která tak zrušila předchozí zákon, který začal platit před půl rokem. Vláda jej tehdy zavedla kvůli epidemii spalniček, která v zemi zuří. Byť se situace zlepšila, lékaři varují, že případů spalniček je v Itálii stále mnoho a proočkovanost dětí je tu jedna z nejhorších v EU. Rozhodnutí tak může reálně ohrozit životy, informuje CNN. 

O zrušení zákona, který začal platit letos v březnu, se zasadilo euroskeptické a protisystémové Hnutí pěti hvězd, které se po letošních parlamentních volbách stalo nejsilnější politickou stranu v zemi. Tendence stavící se proti očkování podporuje dlouhodobě a už v době zavedení zákona slibovalo, že jej zruší.

Zákon byl původně reakcí na masovou epidemii spalniček, v rámci které nemocí v Itálii onemocnělo pět tisíc lidí a zemřeli čtyři. Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí tehdy situaci označilo za velmi závažnou a uvedlo, že 34 procent všech případů spalniček v celém evropském hospodářském prostoru se vyskytuje v Itálii.

Původně byly běžné čtyři vakcíny. Nový zákon stanovoval, že jich musí být deset a že než dítě vstoupí do předškolního vzdělávání nebo školy, rodiče musí poskytnout důkaz, že všechna povinná očkování prodělalo. Pravidlo platilo pro děti ve věku mezi 6 a 16 lety. V případě porušení rodiče čelili pokutě až 500 eur (necelých 13 tisíc korun).

Rozhodnutí o zrušení zákona ještě musí podpořit dolní komora italského parlamentu, ale i tam nachází podporu. Ministryně zdravotnictví Giulia Grillová (Hnutí pěti hvězd) navíc souhlasí, že současná pravidla jsou moc přísná. Stejně tak vicepremiér Matteo Salvini (Liga Severu) se podle italské agentury ANSA nechal slyšet, že „povinná očkování jsou zbytečná a někdy nebezpečná“.

Děti mohou umírat, varují odborníci

Lékaři tendence stavící se proti očkování ostře kritizují. Podle nich tím skončí pozitivní trend, který pomalu dostával Itálii k požadované 95% proočkovanosti populace, kterou doporučuje Světová zdravotnictví organizace (WHO) pro fuknci tzv. skupinové imunity.

„Proočkovanost Itálie proti spalničkám byla stejná jako v Namibii, dokonce horší než v Ghaně,“ komentoval stav pro CNN Roberto Burioni, profesor mikrobiologie z Univezity San Raffaele v Miláně. „Ale zákon fungoval, pokrytí se zlepšovalo. Měli bychom ho ještě posilovat, ne oslabovat. Děti, které nejsou očkované, teď budou ohrožovat jedince, kteří nemohou být očkovaní kvůli imunosupresivním nemocem,“ tvrdí profesor.

Video  Lidé se přestali bát nemocí, vymýšlejí si fámy o očkování, myslí si lékař.  - Andrea Ulagová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Spalničky loni v Itálii chytili v 89 procentech právě neočkovaní lidé. Zbytek případů padl na lidi, kteří obdrželi jen první vakcínu. Jakmile se proočkovanost začala zvyšovat, snižoval se i počet případů spalniček. Efekt tak byl jasně pozitivní.

Mnoho akademiků proto nechápe, proč Itálie k omezení očkování chce přistoupit. „Tohle je skutečně smutné. Cenou této ignorace bude smrt – a nejen smrt těch, kteří tyto blbosti propagují, ale hlavně nevinných dětí, které teď chytí smrtelné nemoci,“ napsal na Twitteru profesor Rob Ford z Manchesterské univerzity.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

petrw ( 22. ledna 2019 08:02 )

to bude postizenych deti casem prijit o zrak a vůbec tak dobře jim tak

Zobrazit celou diskusi