Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Řekové po požárech zbourají tisíce nelegálních domů. Premiérovi došla trpělivost

Autor: ČTK, vei - 
7. srpna 2018
21:00

Řecko po červencovém ničivém lesním požáru nedaleko Athén, který si vyžádal přes 90 mrtvých, zbourá tisíce nelegálně postavených staveb. Oznámil to v úterý premiér Alexis Tsipras, jehož vláda čelí kritice, že při neštěstí reagovala pomalu. Během požáru se desítky obětí v letovisku Mati nedokázaly vymotat z labyrintu špatně navržených ulic, napsala agentura Reuters. V oblasti Attiky, která zahrnuje i hlavní město Athény, bude ihned zahájena demolice 3200 načerno postavených budov, uvedl Tsipras.

„Chaos nelegální výstavby, která ohrožuje lidské životy, už nelze dál tolerovat,“ reagoval Tsipras v přístavu Lavrio jižně od letoviska Mati, kde při požáru přišlo 23. července o život nejméně 91 lidí. „Kterákoli budova, jež představuje nebezpečí, bude stržena,“ uvedl řecký premiér a dodal: „Je to náš závazek vůči mrtvým, a tím spíše i vůči živým.“

Načerno postavené budovy jsou nedílnou součástí řecké krajiny. Status mnohých z nich jednotlivé řecké vlády postupně legalizovaly během všeobecných amnestií. To kritici označují za nepatřičný, ale efektivní způsob, jak si zajistit hlasy.

Desítky takových staveb se nacházely i v Mati, kde vznikl nepřehledný labyrint ulic a nelegální výstavba bránila přístupu k pobřeží. Neštěstí mělo i politický dopad. V pondělí na svůj post rezignoval šéf řecké civilní obrany. V neděli oznámil úřad premiéra, že byli odvoláni šéfové řecké policie a hasičů. Místní policie údajně ve zmatku řidiče směřovala přímo do požáru. Desítky lidí zemřely, když se pokoušely z vozů uniknout.

Video  Zničující požár v Řecku: Už 81 mrtvých, mezi zraněnými jsou i malé děti  - Reuters
Video se připravuje ...

Tvrzení opozice, že úřady nedostály rychle svým povinnostem, Tsiprasova vláda odrazila konstatováním, že nelegální výstavba se rozbujela během mandátu předchozích vlád.

„Od lidí, kteří spolu se svými rodinami Řecku vládli po čtyři desetiletí, a ne tři či pět let, bych čekal alespoň trochu sebekritiky,“ reagoval na výtky levicový premiér Tsipras. Odkazoval tím na šéfa hlavní opoziční strany Nová demokracie (ND) Kyriakose Mitsotakise, jehož otec Konstantinos Mitsotakis byl premiérem, a na předsedkyni socialistické strany PASOK Fofi Gennimataovou, jejíž otec Jorgos Gennimatas byl zakládajícím členem strany.

Zobrazit celou diskusi