Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Medvídek Pú má v Číně utrum. Cenzoři zatrhli nový film, zesměšňuje prý prezidenta

Autor: ČTK, pk - 
7. srpna 2018
19:35

Čínské filmové úřady nedovolily v zemi uvést do kin nový film hollywoodského studia Disney. Snímek Sbohem Kryštůfku Robine je inspirován knížkou britského spisovatele A. A. Milnea Medvídek Pú. Čínské úřady důvod zákazu neuvedly, ale předpokládá se, že jde o součást celonárodní snahy vymazat jakékoli zmínky o oblíbené dětské postavičce, informoval zpravodajský web BBC.

Čínské úřady blokují obrázky Medvídka Pú na sociálních sítích od doby, kdy se z pohádkového plyšového medvěda stal symbol politického disentu. Lidé začali čínského prezidenta Si Ťin-pchinga přirovnávat právě k Medvídkovi Pú.

Vlnu srovnání odstartoval rok 2013, kdy se na internetu objevila fotografie Si Ťin-pchinga kráčejícího po boku tehdejšího amerického prezidenta Baracka Obamy vedle obrázku, na němž Medvídek Pú jde vedle Tygříka. V roce 2014 se pak objevila fotografie čínského prezidenta, jak si potřásá rukou s japonským premiérem Šinzó Abem - a doplnil ji obrázek Medvídka Pú s Ijáčkem.

Medvídek Pú zmizel i ze sociálních sítí

Jak žertovná srovnání nabírala na popularitě, začali čínští cenzoři blokovat obrázky, grafiky i jakékoli zmínky o medvídkovi na sociálních sítích. V roce 2015 se fotografie Si Ťin-pchinga v koloně doplněná obrázkem Medvídka Pú v autíčku stala „nejcenzurovanějším snímkem v Číně“, tvrdí politologická skupina Global Risk Insights (GRI).

Podle GRI mažou cenzoři zmínky o Medvídkovi Pú proto, že jeho srovnávání s prezidentem vnímá Peking jako „závažnou snahu podkopat důstojnost prezidentského úřadu a samotného Si Ťin-pchinga“.

Kryštůfek Robin je hraný film, který vypráví příběh dospělého Kryštůfka v podání Ewana McGregora. Toho náhoda svede znovu dohromady s jeho nejmilejším společníkem z dětství - Medvídkem Pú. Ze všeho nejvíc na světě miluje med, ale je vždycky společně se svými plyšovými kamarády připravený pomoci příteli v nouzi.

Sbohem Kryštůfku Robine • film o filmu:

Video  Sbohem Kryštůfku Robine • film o filmu.  - Bontonfilm, INT
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Jarda3 ( 10. února 2021 16:22 )

Chudáček medvídek Pú .

Zobrazit celou diskusi