Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zemětřesení v Indonésii zabilo nejméně 91 lidí. Turisté v panice hromadně opouštějí ostrovy

Autor: jer, ČTK, jer, ČTK - 
6. srpna 2018
12:34

Indonéské ostrovy Lombok a Bali navštěvované hojně turisty v neděli postihlo silné zemětřesení, které si vyžádalo nejméně 91 obětí a přes 200 vážně zraněných. Bilance mrtvých a zraněných patrně ještě poroste, protože do některých oblastí na těžce postiženém severu Lomboku se stále nedostali záchranáři. Informovaly o tom agentury Reuters a AFP s odvoláním na představitele indonéského úřadu pro zvládání katastrof. Podle ministerstva zahraničí nejsou mezi oběťmi ani zraněnými Češi. Vzhledem k výpadku proudu na většině ostrova Lombok je ale situace nepřehledná. 

Otřesy měly intenzitu sedm stupňů. Podle svědků se intenzita prvního z otřesů stupňovala a trval několik sekund, po něm následovaly další. Zemětřesení podle úřadů poškodilo budovy na Lomboku i na Bali včetně obchodního domu a letištního terminálu, kde spadly střešní panely. Na videozáznamech z Bali jsou vidět křičící lidé vybíhající v panice z domů a houpající se automobily. Na Lomboku vojáci a záchranáři přenášeli zraněné do evakuačního střediska na nosítkách i v kobercích. 

Většinu obětí si zemětřesení vyžádalo na Lomboku, dva lidé zahynuli na sousedním Bali. Všech 91 mrtvých jsou Indonésané. Poničené jsou tisíce budov.

Práci záchranářů komplikují výpadky elektřiny, poničené mosty a špatné telefonické spojení. Indonéská armáda v pondělí vyslala na Lombok a Bali tři letadla se zdravotníky a humanitární pomocí.

Indonéské úřady nejprve vydaly varování před nejnižší úrovní tsunami, později ho ale zrušily. Ve třech vesnicích byly zaznamenány malé, zhruba 15centimetrové vlny.

Podle místního představitele v provincii Západní Nusa Tenggara, kde se ostrov Lombok nachází, již počet obětí výrazně přesáhl stovku. „V důsledku nedělního zemětřesení o síle 7,0 stupně zahynulo 142 lidí,“ řekl televizi Metro představitel provinční vlády Rosiady Sayuti. „Mnoho domů bylo zcela srovnáno se zemí,“ dodal.

Zemětřesení postihlo oblast hojně vyhledávanou turisty. České ministerstvo zahraničí ale podle mluvčí Michaely Lagronové nemá v tuto chvíli informaci o žádných zraněných Češích. Řada zahraničních turistů nicméně podle internetových stránek ministerstva v neděli po zemětřesení opustila hotely a noc strávili na vyvýšených místech ostrova. A to i z důvodu varování před přívalovou vlnou cunami, které však bylo ještě v neděli večer odvoláno.

V současné době pokračuje evakuace z Lomboku, situace na místě je ale podle svědků nadále chaotická. Českým návštěvníkům na Lomboku, kteří hodlají v nejbližších hodinách a dnech ostrov opustit, ministerstvo zahraničí doporučuje, aby tak učinili prioritně letecky z letiště v Mataramu. Pokud turisté mají kde bezpečně pobývat a nemusejí Lombok opustit v nejbližších hodinách, radí ministerstvo počkat s odletem nejméně do úterý, než se současná situace stabilizuje. Kromě letadel jsou turisté z ostrova evakuováni také prostřednictvím trajektů. 

Druhé zemětřesení ve dvou týdnech

Agentura Reuters uvedla, že nedělní otřesy způsobily paniku mezi obyvateli a turisty, oba ostrovy jsou totiž oblíbeným místem pro dovolené. Oblast navíc postihlo zemětřesení i minulý týden, kdy si otřesy o síle 6,4 stupně vyžádaly téměř dvě desítky obětí a způsobily značné materiální škody. Několik stovek lidí po nich zůstalo až dva dny uvězněno na svazích místní sopky.

Ohnisko nedělního zemětřesení bylo v poměrně mělké hloubce asi deseti kilometrů, podobně jako 29. července, kdy měly otřesy ohnisko v hloubce asi sedmi kilometrů.

Lidé na Bali po nedělních otřesech vybíhali z hotelů, domů a restaurací, uvedla agentura Reuters. „Všichni hoteloví hosté běželi ven, tak jsem také utíkala na ulici,“ popsala události australská turistka. Dodala, že místní se snažili lidi uklidnit, aby nepropadali panice. 

Mezinárodní letiště na Lomboku, který patří stejně jako Bali mezi oblíbené turistické destinace, zaplavili narychlo evakuovaní zahraniční turisté. Vedení letiště proto podle britského deníku The Guardian požádalo letecké společnosti, aby přidaly další spoje.

Takto se třásla země na Bali:

Lamicka ( 6. srpna 2018 15:57 )

Hlavne ze je ma Ministerstvo overeny,zajimavy,ze jsem z toho vyvazl na Bali s odreninama

Zobrazit celou diskusi