Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tragédie vyhlídkového letu v Alpách. Všech 20 lidí zemřelo při pádu historického stroje

Autor: ČTK, nkov - 
5. srpna 2018
14:10

Sobotní nehoda letadla, které se zřítilo při vyhlídkovém letu nad Alpami v kantonu Graubünden, si vyžádala 20 obětí. Zemřeli všichni lidé na palubě, tedy 17 cestujících a tři členové posádky, uvedly švýcarské úřady. Šlo o stroj Junkers Ju-52 z roku 1939, zmínila firma Ju-Air specializovaná na vyhlídkové lety.

Kantonální policie v Graubündenu oznámila nejdříve pouze zřícení letadla na západní straně hory Piz Segnas, zhruba ve výšce 2540 metrů. V neděli budou podle ní pokračovat záchranné práce.

Firma Ju-Air je spolek přátel švýcarského vojenského letectva, který od něj roku 1981 převzal tři vyřazené stroje. Nyní si je zájemci často rezervují pro vyhlídkové lety nad Alpami. Letadla startují z vojenského letiště Dübendorf.

Havárie v Graubündenu je druhým sobotním leteckým neštěstím ve Švýcarsku. Už dopoledne zahynula místní čtyřčlenná rodina při nehodě malého letadla v kantonu Nidwalden. Stroj, který mířil do Francie, se zřítil do lesního porostu, jenž začal hořet. Záchranáři tak mohli k místu neštěstí až po uhašení požáru.

vihor ( 5. srpna 2018 19:33 )

Staré letadlo nemusí být automaticky vrak. Třeba jistá nápojová firma prodávající přeslazenou vodu s kofeinem v barevných plechovkách má tolik peněz, že kompletně zrekonstruovala Douglas DC-6 z 50. let 20. století. Ale to si s tím dali opravdu práci a rozebrali to letadlo až na kostru, dali nové motory, novou avioniku, zřídili vlastní středisko pro výcvik pilotů, atd. takže to stálo víc než nové letadlo. A pak se s tím dá létat celkem bezpečně, protože princip létání se nemění. Takže je potřeba nejdřív vědět, jestli tyhle Jaky byly dobře udržované. Z fotky to spíš vypadá na chybu pilota a pád do vývrtky. Hory jsou zrádné, hustota vzduchu se tam hodně mění podle teploty, vanou silné větry, takže k odtržení proudění na křídle snadno dojde, pokud se nedodrží dostatečně vysoká rychlost. A zvládnout vývrtku v takovém plně naloženém pomalém pístovém letadle už není snadné.

sosacek ( 5. srpna 2018 15:10 )

Hrdinové..

Zobrazit celou diskusi