Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Dcery (9) hledal v márnici, pak je spatřil živé na záběru v TV. Zoufalý Řek pátrá po dvojčatech

25. července 2018
13:20

Počet obětí ničivého požáru v Řecku stoupl již na 79. Yiannis Philipopoulos věřil, že mezi nimi jsou i jeho dvě devítileté dcery Sophia a Vasiliki. Začal už dokonce obcházet márnice. Jaké bylo jeho překvapení, když pak obě holčičky spatřil živé a zdravé v televizi. Objevily se v jednom záběru na loď převážející evakuované lidi. Od té chvíle se ale po děvčatech slehla zem a zoufalý otec tak prosí veřejnost o pomoc.

Děvčátka byla během propuknutí požárů u prarodičů, od katastrofy o nich ale nikdo nic neslyšel. Yiannis Philipopoulos s manželkou se tak začali obávat nejhoršího, a dokonce obcházeli márnice, jestli někde nespatří jejich těla.

Pak se ale stal zázrak. Během sledování televizního zpravodajství si povšimli záběru rybářské lodi, na němž byly holčičky zachyceny sice vyděšené, ale úplně zdravé. Byly zabalené do deky a pečovali o ně další cestující. Prarodiče ovšem na videu nejsou, je tak možné, že v ohni uhořeli.

Evakuační plavidlo dorazilo v pondělí večer do přístavu Rafina, od té doby se po Sophii a Vasiliki slehla zem. Jejich jména nebyla ani zanesena na seznam přeživších. Neznamená to ovšem nutně, že se jim stalo něco špatného. Na místě panoval velký zmatek a řadu lidí tak úředníci nezaregistrovali. 

Média se dopátrala kapitána dané lodi -  Dimitriho Peripanose - ten si holčičky pamatoval, byl ale přesvědčený, že s nimi plul i jejich otec a nevšiml si, kam se poděly po vysazení na pevnině. 

Zoufalí rodiče tak prostřednictvím televizních kanálů Skai a Alpha žádají, ať se na ně obrátí kdokoliv, kdo o dívkách něco ví.

Počet obětí ničivého požáru východně od Atén činí aktuálně  79, informoval řecký hasičský sbor. Raněno bylo nejméně 187 lidí, včetně 23 dětí. Není jasné, kolik osob se pohřešuje, napsala agentura Reuters. Vlajky po celém Řecku jsou spuštěny na půl žerdi - řecký premiér Alexis Tsipras vyhlásil v zemi třídenní státní smutek.

Video  Požáry v Řecku  - Reuters
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi