Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Otrávený Brit poprvé promluvil: Novičok byl v lahvičce od parfému. Zabil jsem přítelkyni

Autor: všm, ČTK - 
25. července 2018
08:25

Charlie Rowley (45), který se přiotrávil nervově paralytickou látkou novičok, poprvé od propuštění z nemocnice promluvil. Vystoupil před kamerami v pořadu stanice ITV. Potvrdil, že byl jed v lahvičce od parfému. Tu našel pohozenou zřejmě v parku a v domnění, že jde o vůni, ji donesl jako dárek své přítelkyni Dawn Sturgessové. Žena po nastříkání látky na zápěstí zemřela. 

Vzpomínám si, že jsem našel lahvičku s parfémem a přinesl ji Dawn jako dárek. Vypadala jako nová a nepoužitá. Trochu jsem si stříkl na zápěstí. Pak jsem si ale náhodou hned omyl ruce,“ popsal muž v rozhovoru s tím, že to mu zřejmě zachránilo život. 

Věří se, že údajnou vůni našel v parku v Salisbury, poblíž místa, kde byl otráven bývalý dvojitý agent Sergej Skripal s dcerou Julií. Tam ji měl podle nejnovějších teorií odhodit nájemný vrah. 

Poté, co donesl muž lahvičku domů, si nervově paralytickou látku nastříkala jeho přítelkyně na zápěstí. Narozdíl od něj zřejmě použila velkou dávku. Následně zkolabovala a po deseti dnech v nemocnici zemřela. Kvůli přímému kontaktu s novičokem byla totiž vystavena desetkrát vyšší dávce než Skripalovi. 

Postříkala si zápěstí a pak je vzájemně třela. Asi po 15 minutách se začala Dawn cítit divně. Začala ji bolet hlava. Pak odešla do koupelny, kde jsem ji našel v hrozném stavu,“ vzpomínal Rowley.

„Je mi strašně líto, co se jí stalo. Je to příšerné a šokující. Byl jsem ještě pod vlivem prášků, když mi řekli, že zemřela. Nemyslím, že se s tím kdy v životě smířím. Je mi líto i její rodiny. Je úžasné, že jsem přežil, ale zároveň jsem toho tolik ztratil,“ řekl médiím zdrcený muž. 

Jak to mohl vrah udělat?

Rowley proklíná toho, kdo novičok na místo odhodil. „Je to strašně nezodpovědné, něco takového jen tak nechat ležet na zemi. Bylo to určené pro někoho konkrétního, nemůžete to jen tak nechat někde povalovat, aby to sebral kdokoliv. Mohly to být děti,“ zlobil se muž.  

Novičokem se Rowley a jeho o rok mladší partnerka Dawn Sturgessová otrávili 30. června v Amesbury. Podle policie přišli do styku s nervově paralytickou látkou nejspíš nešťastnou náhodou. Policie potvrdila, že byla zdrojem otravy malá lahvička, která se našla v Rowleyho domě.

Britští vyšetřovatelé zjišťují, zda jed pochází z téhož zdroje jako látka stejného typu, jíž byli v březnu vystaveni bývalý dvojitý agent Sergej Skripal a jeho dcera Julija v Salisbury, které leží nedaleko Amesbury. Zatím vyšetřovatelé považují za pravděpodobné, že oba případy spolu úzce souvisejí. 

fido2 ( 8. dubna 2019 10:15 )

Nemá sbírat odpadky...

vaclav ( 25. července 2018 16:31 )

Vážená hasičkojano.Až jednou lidi pochopí rozdíl mezi holt a hold, to bude panečku slávy... já jen, že když někdo kritizuje druhé, měl by si prvotně pohlídat svoje... Jen jsem se musel pousmát nad tím jak kritizujete chybu,ale já jsem našel taky ve vaší odpovědi chybu.Napsala jste pohlídat svoje... a novou větu jste začala psát s malým písmenem.Takže když kritizujete druhé,měla by jste si prvotně pohlídat svoje...

luxardo ( 25. července 2018 12:28 )

 Takovou pitomost nevymyslí ani Hercule Poirot. Jak by asi musela vypadat lahvička parfému po dvou třech měsících povalování se v pARKU. kDYŽ OD VOŇAVKY, TAK SNAD MĚLA JEŠTĚ NĚJAKOU ETIKETU.To by na sebe nestříkl ani bezdomovec.

abaron ( 25. července 2018 12:11 )

Pandóra bolo dievča, ktoré Hefaistos, božský kováč, vytvoril z hliny a vody, ktorej kráse nik neodolá. Všetky dary boli dobre uzavreté v pevnej skrinke. Zaľúbený Epiméteus však neposlúchol a zobral si Pandoru za ženu. Netrvalo dlho a Pandora otvorila skrinku a všetky tie trápenia, strasti a choroby boli uvoľnené medzi ľudí. Odkaz tohto mýtu pretrváva do dnešných čias - Pandorina skrinka zostáva symbolom zhubného daru a uvoľneného zla. ... aj Vlado má taký veľký sklad sriniek z červeným gobelínom a voľným prístupom s rôznymi vôňami

skaara ( 25. července 2018 12:00 )

Kdyby mě někdo přinesl jako dárek odpadky, které sebral v nějakým parku prochcanym a prosranym od psů hodila bych mu ho na hlavu a vykopla ho z domu. Pan Rowley asi nebude normální, když sbírá odpadky a nosí je domů jako dárky

Zobrazit celou diskusi