Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Děti v ohrožení? Vadné vakcíny vyděsily rodiče, čínské firmě hrozí tvrdé postihy

Autor: ČTK - 
23. července 2018
12:47

Kauza vadných vakcín je nyní nejdiskutovanějším tématem na čínských sociálních sítích. Dosud se nevyskytla zpráva, že by některé z dětí kvůli očkování onemocnělo, případně se u něj projevily vedlejší účinky. Společnost Changsheng Biotechnology však musela zastavit výrobu vakcíny a stáhnout ji z distribuce. A čínský premiér nařídil vyšetřit případ vadných vakcín proti vzteklině určených pro děti a žádá tvrdé postihy pro firmy a osoby, které jsou do skandálu zapleteny.

Vakcínou se očkují děti od věku tří měsíců. Úřady provincie Ťi-lin navíc několik dní po rozpuku skandálu uvedly, že tentýž výrobce prodal minulý rok přes 250.000 vakcín podřadné kvality, které slouží k očkování dětí zároveň proti záškrtu, tetanu a dávivému kašli.

Čínský úřad dohlížející na kvalitu potravin a léčiv (CFDA) minulý týden na základě tipu zjistil, že společnost Changsheng u vakcíny proti vzteklině falzifikovala záznamy o výrobě a kontrole produktu, svévolně změnila kritéria výrobního procesu i vybavení při něm používané, informovala agentura Nová Čína.

Memento krize, při které zemřelo osm dětí

Čína je druhým největším výrobcem léčiv na světě a kauza maří její úsilí dostat místní produkty na světový trh, napsala agentura Reuters. Akcie společnosti od doby, kdy úřady problémy s vakcínou zjistily, klesly o 47 procent.

Nedůvěru veřejnosti umocňuje vzpomínka na to, jak se čínská vláda zachovala během předchozí krize spojené s veřejným zdravím. V roce 2008 zemřelo osm dětí a 300 tisíc dalších onemocnělo, když vypily nápoj ze sušeného mléka, v němž byl melamin. Tato organická sloučenina se používá při výrobě umělých hmot a průmyslových hnojiv. Někdy se nezákonně přidává do potravin, protože při testech dokáže zastřít nízký obsah bílkovin.

Velký strach matek

V roce 2008 se totiž úřady nejprve kauzu snažily ututlat. „Chtěla bych jen vyjádřit, jaký strach jako matka pociťuji… případ s vakcínami – to je jako nalít jed do studny,“ napsala jedna z uživatelek na čínské obdobě Twitteru, sociální síti Weibo. „Mám opravdu strach,“ uvedla další.

„Lidé se mě ptají, proč nemám děti. To proto, že nechci, aby pily závadné mléko a byly očkovány nepravými vakcínami… Nechci, aby se to, co zakusila naše generace, stalo i generaci následující,“ dodala.

Čínští cenzoři nejprve kritické příspěvky na síti WeChat mazali, ale posléze otevřeli rozhořčené veřejné diskusi stavidla, napsal list The Guardian. Společnost Changsheng, jejíž název v čínštině znamená „dlouhý život“, se v prohlášení „hluboce“ omluvila. 

Video  Dětí bez očkování přibývá, rodiče tak mnohdy riskují jejich život.  - Joj
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

agfor ( 23. července 2018 19:20 )

Hlavně, že blbci na ministerstvu zdravotnictví drze vnucují lidem, aby děti očkovali.

Zobrazit celou diskusi