Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

V letadle ze setkání mocných klesl tlak, muselo nouzově přistát. Letěla i šéfka MMF

Autor: ČTK, simao - 
23. července 2018
11:23

Letadlo společnosti American Airlines, na jehož palubě se nacházela šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová, se muselo krátce po svém startu vrátit na argentinské mezinárodní letiště Ezeiza. S odkazem na argentinská média o tom dnes napsala agentura Reuters. Důvodem byla technická porucha. Lagardeová letěla ze summitu největších ekonomik světa G20 do USA.

Let, který v neděli mířil do Spojených států, se musel na letiště v argentinské metropoli Buenos Aires vrátit kvůli poklesu tlak v kabině, k němuž došlo zhruba 200 kilometrů severně od hlavního města.

Mluvčí MMF incident, který se obešel bez zranění, zatím nekomentoval. Lagardeová se v Buenos Aires účastnila konference skupiny největších ekonomik světa G20, kde jednala s ministry financí a představiteli národních bank.

Eurokomisař: Hrozí další eskalace

Zástupci světových ekonomik a představitelé institucí jako MMF přitom řešili i aktuální hrozbu obchodní války. Ve světě nyní panují obavy z dalších protekcionistických opatření amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Dopady protekcionismu na ekonomiku jsou prozatím omezené, spory v mezinárodním obchodě by se však mohly vystupňovat, varoval mj. evropský komisař pro hospodářské a měnové záležitosti Pierre Moscovici po konferenci G20. „Obchodní napětí zůstává vysoké a hrozí jeho další eskalace,“ prohlásil Moscovici. 

Trump již letos zavedl nová cla na dovoz oceli a hliníku i na řadu čínského zboží. Jeho kroky vedly k odvetným opatřením ze strany Evropské unie, Číny i dalších obchodních partnerů.

Trump ve středu přivítá Junckera

Moscovici uvedl, že víkendové setkání skupiny G20 sice nebylo vypjaté, ale přineslo pouze malý posun v obchodních postojích jednotlivých zemí. „Nacházíme se v režimu vzájemného naslouchání. Doufám, že je to začátek něčeho,“ prohlásil. „Postoje se však stále neshodují,“ dodal.

Trump bude ve středu o obchodních záležitostech jednat ve Washingtonu se šéfem Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem. „Doufáme, že toto setkání bude produktivní a úspěšné,“ uvedl Moscovici.

Video  Šéf Komise Juncker nebyl na sumitu NATO ve formě, museli ho podpírat.  - Reuters
Video se připravuje ...

Taurus70 ( 23. července 2018 12:44 )

 honza 54 svata pravda,to by byla svetova uleva😉

Zobrazit celou diskusi