Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Obamová vstoupila do kampaně. Trump rozděluje a USA ovládají obavy

Autor: ČTK, pk - 
23. července 2018
17:15

Necelé čtyři měsíce před volbami do amerického Kongresu vstoupila do kampaně silná osobnost - manželka bývalého prezidenta Michelle Obamová. Zatím se snaží zvýšit volební účast a zůstat nadstranická, s podporou demokratických spolustraníků zatím nespěchá ani ona, ani exprezident Barack Obama. Obě hlavní americké polické strany se potýkají s problémy a hlasování vyhlížejí s obavou. Republikány podle médií spaluje svár mezi hlubokou nedůvěrou vůči Rusku a odhodláním podpořit prezidenta téměř za každou cenu - tedy i s jeho vstřícností vůči Kremlu. Demokraté po volební porážce z roku 2016 dál hledají svou identitu a čelí výtkám, že boj s Donaldem Trumpem zastínil jejich pozitivní agendu. 

Trumpova politika vytvořila mezi demokraty a republikány příkop větší než kdykoli dříve. Prezidentova poměrně nízká popularita přitom vede demokraty k přesvědčení, že volby do obou kongresových komor, ovládaných dnes republikány, obrátí téměř automaticky politickou mapu země naruby. Dlouhodobě navíc platí, že parlamentní volby následující po volbách prezidentských tradičně vyhrává opozice. Krutou porážku v minulosti utrpěli Jimmy Carter, Ronald Reagan, Bill Clinton i Barack Obama.

V Demokratické straně podle listu The New York Times sílí tábor mladých energických aktivistů, kteří odmítají tradiční pilíře své strany. Nechtějí volit kandidáty do Kongresu, které nabízí stranické vedení, a tlačí stranu doleva. Centristická politika Clintona a liberalismus Obamovy éry je minulostí, zelenou mají zájmy menšin a politika „demokratického socialismu“.

Radikální pokrokářství s voláním po garantované zaměstnanosti a po bezplatném školství a zdravotnictví ale podle mnohých nemusí v rozhodujících státech fungovat. „Pokud prosazují tvrdě levicovou politiku ve váhajících umírněných regionech, nemohou demokraté získat mnoho parlamentních míst,“ řekl ve vysílání televize Fox News analytik Karl Rove. „Mají-li republikáni aspoň nějaký důvod k optimismu, pak je to tradice Demokratické strany zhatit své vlastní vítězství,“ dodal list USA Today.

Obamová vstoupila do kampaně váhavě. Zůstane nadstranická?

Vedení strany zaráží váhavost, s níž se rodina Obamových k volebním aktivitám demokratů staví. Michelle Obamová, po níž je podle serveru Politico bezmála větší politická poptávka než po jejím manželovi, do volební kampaně už vstoupila, ale zaměřuje se na zvýšení volební účasti a je nadstranická. Obamová bude kromě toho na podzim propagovat svou chystanou knihu memoárů a údajně nechce, aby její dílo zastínila politika.

Republikánskou stranu způsob Trumpova vládnutí znejistěl. Nepřehlédnutelná a hlavně stálá prezidentova voličská základna nutí republikánské kongresové kandidáty k loajalitě. Mnozí z nich se ale v probíhajících primárkách rozhodli v kampani soustředit na lokální politické problémy, aby se od kontroverzního prezidenta potichu distancovali.

Prostořeký prezident svým vlastním nepřítelem 

Trump jim prý ovšem nedá pokoj: v kongresové volební kampani se chce výrazně angažovat, od počátku září se bude častěji objevovat v médiích, organizovat volební shromáždění, uvedla rozhlasová stanice PBS. Nebezpečí vidí republikánští stratégové v tom, že prostořeký prezident může být v kampani svým vlastním nepřítelem. O scénáři kampaně chce rozhodovat sám.

Republikán Paul Ryan, šéf Sněmovny reprezentantů, vidí kromě nevyzpytatelné hlavy státu další problém - takzvanou alternativní pravici, která podle něj republikánům ukradla hesla o vlastenectví a tradičních amerických hodnotách. „Musíme jít zpátky ke kořenům a získat zpátky tyto ideje, musíme ty lidi vytlačit na okraj, za každou cenu je porazit,“ volal nedávno Ryan do boje s americkou krajní pravicí.

V listopadových volbách bude ve hře všech 435 křesel Sněmovny reprezentantů a 35 ze 100 křesel Senátu. Demokraté si brousí zuby na 18 amerických států ovládaných teď republikány, včetně klíčových regionů na středozápadě a tradičních konzervativních států jako Tennessee nebo Georgia. Ve Sněmovně reprezentantů potřebují k získání většiny 194 vlastních míst udržet a 24 republikánských míst navíc získat, v Senátu jim stačí dva nově získané mandáty.

Přestože v Senátu je dnes převaha republikánů s poměrem hlasů 51:49 minimální, ovládnout ho může být pro demokraty paradoxně obtížnější. Budou totiž muset udržet všech svých 26 křesel, o nichž se bude hlasovat, a navíc získat dva mandáty republikánů. Nemusí to být snadné, protože rozhodovat se bude jen o devíti republikánských mandátech, z nichž šest je ve státech, kde Trump v roce 2016 velkou většinou vyhrál.

Donald Trump v rozhovoru pro CBS:

Video  Donald Trump v rozhovoru pro CBS  - Reuters
Video se připravuje ...

 

iFender ( 23. července 2018 20:46 )

Kriterium na nejlepsiho prezidenta a budouci nositelku Nobelovy ceny jsou splnena.Tmava plet. To bezi pak samo!

Taurus70 ( 23. července 2018 19:33 )

 Tak to je fakt posila😂😂😂

Zdenek Novak ( 23. července 2018 17:40 )

 Jaká osobnost, všichni dobře vědí co je to za žumpu ta Obamovic rodinka

Zobrazit celou diskusi