Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Potíže dovolenkových rájů Čechů: Silné bouřky zasáhly Itálii a Chorvatsko, hrozí sesuvy půdy

Autor: všm, zzu - 
23. července 2018
11:35

Trávíte dovolenou v Itálii nebo Chorvatsku? Pak se mějte v několika dalších hodinách na pozoru, části obou zemí postihly silné deště, bouřky a vichry. V některých místech došlo k sesuvům půdy, část silnic není kvůli povětrnostním podmínkám sjízdná. Meteorologové tak vydali oranžové varování, které značí riziko materiálních škod a obětí. Situaci v Itálii popsala z místa reportérka Blesk Zpráv.

Oranžové varování se podle portálu Meteoalarm týká převážně italských oblastí Marche, Abruzzo, Molise, Apulie a v Chorvatsku oblíbeného Splitu či pohoří Velebit. Bouřky mohou být doprovázeny větrem o síle až 100 km/h. Nepřízeň počasí zřejmě zasáhne i zbytek obou států, ale ne s takovou intenzitou.

Že turisty počasí nepříjemně zaskočilo, popisuje z místa i redaktorka Blesk Zpráv. Ta se momentálně nachází v italském městečku Porto San Giorgio. „Včera odpoledne jsme se povalovali na pláži, když se na moři začaly dělat pořádné vlny a zabouřilo poprvé. Nejprve spadlo pár kapek, tak jsme se šli schovat do bungalovů. Potom začala bouřka naplno. A že bouřilo pořádně. Déšť ale asi za dvě hodiny ustal, tak jsme šli znovu na pláž,“ popsala s tím, že další hřmění se ozvalo kolem osmé večerní.

Pršelo i v noci. Silný déšť nás dokonce budil. Ochladilo se a nemáme nic teplého na sebe. Leje stále jako z konve a bouří. Je nám zima a nemáme topení,“ dodala žena.

Nesjízdné silnice

Také v Chorvatsku pršelo i během noci, s největšími problémy se potýkaly ostrovy Hvar a Vis. Místně se po celé zemi objevují lokální povodně, hrozí sesuvy půdy. Problém je i v dopravě. Chorvatský autoklub HAK upozorňuje například na uzavřenou silnici DC66 mezi Brsečí a Moščenička Draga či DC8 mezi Karlobogem a Svatou Marií Magdalenou. Průjezd znemožňuje silný vítr, zároveň je vozovka kluzká a hrozí riziko dopravních nehod. 

Oranžový stupeň varování znamená, že počasí představuje nebezpečí. „Mohou se vyskytnout materiální škody a oběti. Je nezbytná bdělost a potřeba pravidelného sledování vývoje meteorologické situace. Je třeba podřídit se doporučením zodpovědných orgánů,“ vysvětluje na svém webu Meteoalarm.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

naidka ( 23. července 2018 16:55 )

Tam, kde má pršet, neprší. To musí být velká smůla jet na dovolenou z vyprahlého Česka tam, kde normálně neprší a zrovna jako na potvoru leje jako z konve.

krista2018 ( 23. července 2018 16:42 )

trefa

agfor ( 23. července 2018 16:28 )

Je jen škoda, že to nespláchne přivandrovalce, které si taliáni vozí z Afriky a pak chtějí, aby je Česko živilo.

Zobrazit celou diskusi