Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

První izraelská intervence v Sýrii: Armáda evakuovala příslušníky „Bílých přileb“ a jejich rodiny

Video se připravuje ...
Autor: jer, ČTK - 
22. července 2018
20:55

Izraelská armáda v noci na neděli evakuovala ze Sýrie skupinu syrských záchranářů, které převezla do Jordánska. Agentura Reuters s odkazem na nejmenovaný zdroj z jordánské vlády napsala, že jde o 422 příslušníků takzvaných Bílých přileb a jejich rodiny. Jordánské ministerstvo zahraničí dříve tvrdilo, že bylo evakuováno 800 osob. Podle agentury AP jde o první podobnou intervenci Izraele v syrské válce. Syrský režim tyto záchranáře řadí k opozici, protože působili v oblastech ovládaných oponenty vlády.

Izraelská armáda v noci na dnešek evakuovala ze Sýrie skupinu syrských záchranářů, které převezla do Jordánska. Agentura Reuters s odkazem na nejmenovaný zdroj z jordánské vlády napsala, že jde o 422 příslušníků takzvaných Bílých přileb a jejich rodiny. Jordánské ministerstvo zahraničí dříve tvrdilo, že bylo evakuováno 800 osob. Podle agentury AP jde o první podobnou intervenci Izraele v syrské válce. Syrský režim tyto záchranáře řadí k opozici, protože působili v oblastech ovládaných oponenty vlády.

 

Jordánsko potvrdilo, že přijalo 800 Syřanů, které si převezmou Německo, Kanada a Británie. „Protože jejich životy byly ohroženy, přijalo Jordánsko z čistě humanitárních důvodů Bílé přilby, dokud je nepřevezmou tři jiné země," uvedl mluvčí jordánského ministerstva zahraničí. Jordánsko v minulosti uzavřelo svou hranici pro syrské uprchlíky, protože už má na území statisíce syrských běženců.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v krátkém videu uvedl, že Izrael Syřany evakuoval na žádost amerického prezidenta Donalda Trumpa a dalších státníků. "Před několika dny se mnou mluvili prezident Trump, kanadský premiér (Justin) Trudeau a další. Požádali nás, abychom pomohli dostat Bílé přilby ze Sýrie. Životy těchto lidí, kteří zachraňovali životy jiných, byly ohroženy. Vydal jsem proto pokyn k jejich převozu přes Izrael do dalších zemí jako humanitární gesto," uvedl Netanjahu. Izraelská armáda uvedla, že tento čin nic nemění na izraelské politice nezasahování do syrského konfliktu.

Rusko odjezd Bílých přileb ze Sýrie uvítalo s tím, že záchranáři stojí za chemickými útoky, ze kterých Západ viní armádu syrského prezidenta Bašára Asada. "Určitě teď bude méně nových takzvaných (chemických) útoků v Sýrii poté, co Západ přinutil nechvalně známé Bílé přilby k evakuaci," uvedla na twitteru ruská ambasáda v Nizozemsku.

USA a další západní státy poskytovaly záchranářům v povstaleckých oblastech podporu. Podle amerických zdrojů citovaných agenturou AP hrozilo, že se nyní syrská armáda, která postupně získává pod kontrolu západní pohraniční provincii Kunajtra, na záchranáře zaměří. Evakuační plán byl podle AP urychlen po nedávném summitu NATO.

Agentura Reuters s odkazem na zdroj v jordánské vládě uvedla, že bylo do Jordánska evakuováno 422 osob. Drženi budou na „uzavřeném místě“ a do tří měsíců přepraveni do Británie, Německa a Kanady. Podle jiného nejordánského zdroje bylo původně v plánu evakuovat 800 lidí, ale v důsledku mnoha kontrolních stanovišť syrských vládních vojsk a protože část území kontrolují radikálové z Islámského státu (IS), se podařilo evakuovat jen polovinu.

Evakuaci uvítalo ministerstvo zahraničí Británie s tím, že o ní se spojenci Londýn požádal. O přepravě Bílých přileb informoval i německý list Bild s tím, že 50 z nich dostane azyl v Berlíně. „Humanita nařizuje, že tito odvážní záchranáři by měli dostat ochranu a útočiště, někteří v Německu,“ řekl podle listu německý ministr zahraničí Heiko Maas. Mluvčí německého ministerstva vnitra uvedla, že Německo přijme osm Bílých přileb a jejich rodiny. Zda jejich počet bude dohromady činit 50, podle Reuters není jasné. Kanadské ministerstvo zahraničí v prohlášení uvedlo, že Kanada má „hluboké morální závazky vůči těmto odvážným a obětavým lidem". Americký prezident Trump se k evakuaci ve svých dnešních příspěvcích na twitteru nevyjádřil.

K hranici na Golanech se kvůli bojům v Kunajtře a Dará stáhly stovky uprchlíků. Syrské armádě se s pomocí Ruska podařilo ovládnout povstalecké oblasti na jihozápadě země a dosáhnout dohody s povstalci. Evakuace těch z Kunajtry začala v pátek. První velkou skupinu autobusy dopravily na severozápad Sýrie v sobotu. Organizace Syrských ochránců lidských práv (SOHR) oznámila, že v sobotu večer vyjely směrem na sever z Kunajtry i z provincie Dará další autobusy.

V malé oblasti na syrském jihu stále působí radikálové z organizace Islámský stát. Při sobotním náletu v této části Sýrie zahynulo šest civilistů.