Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Žena přišla na lodi o rodinu: „Neberte si vesty, nepotřebujete je,“ řekl prý kapitán

Autor: jer, ČTK - 
21. července 2018
10:17

Mezi 17 oběťmi čtvrtečního lodního neštěstí na jezeře v americkém státě Missouri je devět členů téže rodiny. Oznámil to missourský guvernér Michael Parson, který hovořil s pozůstalou ženou. Podle ní kapitán obojživelného plavidla, na němž bylo 31 lidí, pasažérům řekl, že si nemusejí oblékat záchranné vesty, i když bylo větrno.

Plavidlo se převrhlo na nádrži Table Rock Lake, což je vyhledávaná turistická destinace.

Podle policie byly oběti ve věku od jednoho do 70 let. Žena, s níž hovořil Parson, ztratila devět členů své jedenáctičlenné rodiny. „Přišla jsem o všechny děti, o manžela, tchyni a tchána, strýce, o švagrovou a synovce,“ vypočítala svou ztrátu Tia Colemanová, která byla na lodi také, ale přežila.

„Kapitán nám řekl: ‚Nemusíte si brát záchranné vesty, nebudete je potřebovat‘, takže si je nikdo nevzal. Poslechli jsme kapitána a on nám řekl, abychom zůstali sedět. Jenomže tím se stalo, že když bylo nutné po vestách sáhnout, bylo už pozdě. Mohlo to ušetřit životy mnoha lidí,“ řekla Colemanová. Kapitán je mezi přeživšími a je v nemocnici.

Loď začala nabírat vodu po 19:00 místního času (po páteční 2:00 SELČ). Na jezeře byla v té době ještě jedna stejná loď a obě bojovaly s rozbouřenou vodou. Zatímco jedna se dostala ke břehu, druhou začal unášet vítr zpět na jezero. Loď se nakonec potopila do hloubky 24 metrů. Potápěči se budou snažit ji dostat ven.

Šerif Doug Rader na tiskové konferenci v pátek řekl, že neví, zda pasažéři na sobě měli záchranné vesty. Missourský zákon požaduje, aby děti do sedmi let na sobě měly na plavidlech záchranné vesty, pokud nejsou v kabině.

Předpověď varovala před silnou vichřicí. Při ní podle místních obyvatel rychlost větru v poryvech dosahovala až 130 kilometrů za hodinu a zdvihaly se vlny vysoké půldruhého metru.

Jim Pattison, majitel firmy, která provozuje výletní plavby, řekl, že bouře lidi zaskočila. Podle amerických sdělovacích prostředků ale bylo špatné počasí a neměla být na vodě. Pattison řekl stanic CBS News, že jeho společnost za 47 let neměla žádnou nehodu a kapitán potopeného plavidla měl 16letou praxi.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi