Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Muž otrávený novičokem opustil nemocnici. Policie dál hledá pachatele

Autor: ČTK - 
20. července 2018
19:07

Brit, který se přiotrávil nervově paralytickou látkou novičok, byl dnes propuštěn z nemocnice. Informovala o tom britská média s odvoláním na vedení nemocnice v Salisbury, kde se pětačtyřicetiletý Charlie Rowley léčil. Reportérka deníku The Independent na Twitteru napsala, že podle úřadů byl Rowley dekontaminován a již nepředstavuje žádné nebezpečí pro své okolí.

Představitelka nemocnice v Salisbury Lorna Wilkinsonová uvedla, že dnešek je "významným milníkem v procesu (Rowleyho) uzdravování". Rowley podle ní prošel strašnou zkušeností, kterou by nikdo nechtěl zažít.

Novičokem se Rowley a jeho o rok mladší partnerka Dawn Sturgessová otrávili 30. června v Amesbury. Podle policie přišli do styku s nervově paralytickou látkou nejspíš nešťastnou náhodou. Sturgessová na následky otravy již dříve zemřela, Rowley 10. července nabyl vědomí a úřady informovaly, že není v kritickém stavu.

Podle policie byla zdrojem otravy malá lahvička, která se našla v Rowleyho domě.

Britští vyšetřovatelé zjišťují, zda jed pochází z téhož zdroje jako látka stejného typu, jíž byli v březnu vystaveni bývalý dvojitý agent Sergej Skripal a jeho dcera Julija v Salisbury, které leží nedaleko Amesbury. Zatím vyšetřovatelé považují za pravděpodobné, že oba případy spolu úzce souvisejí. Nález lahvičky přitom považují za velký pokrok při pátrání po pachatelích.

ja-stana ( 20. července 2018 21:14 )

To jsou věci. Včera v telce na čt1 říkali, že to jsou Rusové a že je už mají. A jak tak koukám léčba po otravě novičokem je rychlá a jednoduchá.

naidka ( 20. července 2018 20:13 )

"Rowley prošel strašnou zkušeností, kterou by nikdo nechtěl zažít." Takže né aby ho napadlo napajcovat se zase nějakou voňavkou.

snehulak ( 20. července 2018 19:56 )

Zázraky britské medicíny. Novičok léčí asi ihned čínskou medicinou a zázraky tam dělají na počkání.

Deneček ( 20. července 2018 19:35 )

Proč hledá policie pachatele,má přece jak tvrdili videozáznamy,kde bylo zjistěno,že to byli Rusové. Čekám na další konspiraci,my ale vám budeme věřit i když budeme vědět,že opět lžete,jsme přece spojenci.

Zobrazit celou diskusi