Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Unikátní objev v Egyptě. Archeologové našli 4000 let starou keramickou dílnu

Autor: ČTK - 
19. července 2018
20:33

Archeologové v jihoegyptské provincii Asuán objevili 4000 let starou keramickou dílnu. S odkazem na dnešní sdělení egyptského ministerstva pro památky o tom informovala agentura AP. Nález je nejstarší dosud objevenou keramickou dílnu z dob Staré říše, zlaté éry budování pyramid. Podle ministerstva pro památky dílna fungovala v období čtvrté dynastie, tedy v letech 2613 do 2494 před naším letopočtem. 

Na místě archeologové objevili například vápencový hrnčířský kruh na dutém podstavci.

Generální tajemník egyptské nejvyšší rady pro památky Mustafá Vazírí označil nález za neobvyklý a uvedl, že napovídá více o tom, jakou roli hrála keramika v běžném životě.

V pobřežním městě Alexandrie mezitím archeologové otevřeli 2000 let starý žulový sarkofág, jehož objevení bylo oznámeno začátkem měsíce. O jeho obsahu tak média dosud spekulovala. Vazírí nicméně uvedl, že v něm byly pouze kosterní ostatky a odpadní voda. Sarkofág vážící 30 tun podle něj nejspíše patřil zámožné rodině z období dynastie Ptolemaiovců.

Egypt doufá, že nové archeologické nálezy posílí cestovní ruch. Od svržení někdejšího prezidenta Husního Mubaraka v roce 2011 totiž turistika značně utrpěla, především kvůli násilnostem. Cestovní ruch tvoří významnou část egyptské ekonomiky.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi