Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Létající velryba nakynula. Obří letoun Beluga XL pojme dvě křídla jiného airbusu

Autor: Mii - 
19. července 2018
11:45

Ještě větší a ještě silnější. Takový je obří letoun Beluga XL od společnosti Airbus, který ve čtvrtek poprvé vzlétl z francouzského letiště v Toulouse. Airbus ho zatím bude testovat a od roku 2019 by měl vystřídat současný model Beluga ST, jenž slouží k přepravě kompletních dílů letadel. Nový letoun je oproti svému předchůdci o 30 procent větší.

Beluga XL sice není největším nákladním letounem na světě, ale svými rozměry se řadí mezi to největší, co můžeme na obloze vidět. Uveze 53 tun nákladu, je dlouhý 63 metrů, vysoký 19 metrů a jeho křídla mají rozpětí 60 metrů.

Díky těmto parametrům bude sloužit ke stejným účelům, jako jeho předchůdce – převážení kompletních částí letadel mezi různými závody Airbusu v Evropě. Logistiku ale ještě zefektivní, protože do Belugy ST se vešlo jen jedno křídlo Airbusu A350. Beluga XL uveze křídla dvě, nebo například celý trup letadla.

Stroj je zatím v testování, aby mohl získat certifikaci potřebnou k oficiálnímu provozu, musí během následujících 10 měsíců strávit 600 hodin ve vzduchu. Do plného provozu by tak měl jít během roku 2019.

Letoun své jméno, stejně jako předchůdce, získal podle druhu velryby jménem běluha, která je známá svým hrbolem na hlavě. Beluga XL má na přední části stroje stejný hrbol, plus speciální lakování, které ještě více podtrhuje tvary podobající se tomuto kytovci. Přes skla kokpitu má navíc široký velrybí úsměv.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi