Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Chlapce z jeskyně už stihli „vykrmit“. Mezi slzami štěstí zmínili sny i noční můry

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
19. července 2018
11:25

Thajští chlapci a jejich trenér, kteří byli necelé tři týdny uvězněni v zatopené jeskyni, jsou konečně doma. Ve středu je propustili z nemocnice, pak promluvili na tiskové konferenci. A po ní na ně už čekaly jejich rodiny i návrat domů. Po dlouhých 26 dnech. Posledního vývoje dramatu se šťastným koncem si všímá web britského deníku Daily Mail.

Po záchraně z jeskyně a pobytu v nemocnici teď malé fotbalisty čeká návrat do normálního života. Někteří z nich se nechali slyšet, že se už nikdy nechtějí vrátit do „tmavé a vlhké“ jeskyně. Jiné zkušenost přivedla na myšlenku stát se profesionálním potápěčem, všichni se shodují, že jejich záchrana byla zázrak.

„Když se k nám dostali potápěči, bylo to jako kouzlo, nemohli jsme tomu uvěřit,“ uvedl Adul Sam-On (14), který pomáhal s překladem komunikace mezi zahraničními záchranáři a Thajci. „Hrdina,“ řekla o něm jedna jeho příbuzná, chlapce nepouštěla ze svého náručí. „Čas jsme si krátili hraním her a kopáním tunelu,“ dodali chlapci během konference.

„Rychle nám docházely síly“

Chlapci vypadali zdraví, lékaři potvrdili, že se jim vrátily ztracené síly i kilogramy. Všichni přibrali už zhruba čtyři kila. Strávili v jeskyni 10 dní bez jídla a pili pouze dešťovou vodu, která stékala po zdech jeskyně. Zhubli zhruba dva až tři kilogramy, po návratu ale už každý z nich zhruba čtyři kilogramy přibral.

„Rychle nám docházely síly, byli jsme hladoví a bez energie,“ uvedli chlapci. Nejmladší z fotbalistů, hoch s přezdívkou Titan (11), popisoval hlad, kterému družstvo čelilo. „Snažil jsem se nemyslet na jídlo, protože by to ve mně vyvolalo ještě větší hlad,“ prohlásil. Jeho odpověď u ostatních vyvolala pobavení, což je podle BBC dokladem toho, že skupina si i přes strastiplné zážitky zachovala týmového ducha. Nejbolestivější byla pro fotbalisty zpráva, že při jejich záchraně zemřel thajský potápěč Saman Kunan.

Návrat domů a oslavy

Chlapce si po skončení tiskové konference rozebrali jejich rodiče a vydali se na cestu domů. Novináři mají na 30 dní zakázáno mladé sportovce kontaktovat. Thajský zákon na ochranu dětí totiž pamatuje na to, že zájem médií by mohl dětem způsobit emoční újmu. „Když je našli, byl to můj nejšťastnější den, těším se na ně,“ uvedla babička jednoho z chlapců, doma na ně podle všeho čekají oslavy.

Záchranu fotbalistů slavili rovněž v Bangkoku, král Mahá Vatčirálongkón svolil k pořádání slavnosti na Královském náměstí ve středu Starého Města. Současně poděkoval všem, kteří se podíleli na složité záchranné akci, a popřál chlapcům vše nejlepší.

Zobrazit celou diskusi