Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Senior (†71) si dal syrové ústřice a zemřel. Zabila ho bakterie požírající maso

Autor: nkov - 
19. července 2018
12:05

Muž (†71) z americké Floridy zemřel poté, co v jedné z tamních restaurací snědl syrové ústřice. Podle informací lékařů bylo maso mlže napadené bakterií Vibrio vulnificus. Ta se vyskytuje v mořské vodě a obvykle způsobuje trávicí a střevní potíže. Ve vážné formě však může způsobit až nekrózu tkání, píše web Fox News.

Muž si zašel na ústřice v neděli 8. července, zemřel o dva dny později. „Jde o muže, který konzumoval syrové ústřice a podle našich informací nebyl ve styku se slanou vodou. Vážně onemocněl a později zemřel,“ řekl pro Fox News Michael Drennon, vedoucí centra pro výzkum nemocí.

Podle odborníků se bakterie běžně vyskytuje ve slané vodě a v syrových či nedovařených korýších. „Všem bez ohledu na věk a zdravotní stav doporučujeme, aby se vyhýbali konzumaci syrových či nedovařených korýšů či mořských plodů. Lidé by se také měli vyhnout pobytu ve slané vodě, pokud mají na těle otevřenou ránu,“ doplňuje Drennon.

Typickými projevy nákazy jsou horečka, průjem a zvracení, symptomy se mohou rychle zhoršovat a vést až k hospitalizaci. Ve vzácných případech způsobí bakterie nekrózu. „To se většinou nestává, pokud bakterii požijete. Symptomy jsou většinou spíše gastrointestinální povahy,“ vysvětluje Drennon.

Video  Jak poznáte čerstvé ústřice? Poradíme, jak je otvírat i jíst.  - Igor Hellebrandt
Video se připravuje ...

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi