Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Oblíbenou pláž zaplavily odpadky. Stovky tun plastů v Karibiku uklízí i armáda

Autor: ČTK, nkov - 
19. července 2018
08:50

Pláže města Santo Domingo, které je oblíbenou destinací turistů mířících do Karibiku, zaplavily v posledních dnech stovky tun odpadků. Podle starosty této metropole Dominikánské republiky je na městských plážích asi 1000 tun odpadků, z nichž většinu tvoří plasty, informoval španělský deník ABC.

Stovky tun odpadků se na pláže u oblíbené promenády v Santo Domingu dostaly poté, co bouře a vydatné srážky zvedly hladinu řeky Ozama protékající městem. Podle starosty Davida Collada mají svůj díl viny provozovatelé městského zvedacího mostu, kteří ho otevřeli v obavě, že ho zvýšená hladina řeky poškodí. Tím se na pláže dostaly odpadky z některých městských částí.

„Nebyli jsme to my, kdo most zvedl, ty odpadky nejsou jen z našeho města, ale z celé metropolitní oblasti Santo Domingo,“ postěžoval si místnímu tisku Collado. Metropolitní oblast Santo Domingo má asi 3,5 milionu obyvatel.

Na odstranění odpadků z pláží pracuje už několik dní na 500 dobrovolníků a vojáků. Dosud se jim povedlo vyzvednout asi 400 tun odpadků, ale dalších 600 tun podle odhadu starosty zbývá.

Vzkaz pro podnikatele

K neobvyklé situaci se vyjádřil i dominikánský ministr životního prostředí Ángel Estévez, který místo navštívil. „Nemůžeme sedět s rukama v klíně, musíme změnit přístup k nakládání s odpady, abychom se v nich neutopili,“ řekl ministr. „Tento vzkaz posílám mimo jiné podnikatelům – připravte se na den, kdy přestaneme užívat v Dominikánské republice plasty,“ uvedl Estévez.

Pláže v Santo Domingu sice nejsou vhodné ke koupání, ale jsou oblíbeným místem procházek místních i turistů. Cestovní ruch je pro Dominikánskou republiku hlavním zdrojem deviz a na hrubém domácím produktu se loni podílel asi osmi procenty.

Video  EU chce zakázat uchošťoury, ekolog souhlasí: „Plasty jsou v pivu i medu!“  - David Budai, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

johanvonbahnhof ( 19. července 2018 10:51 )

A nebylo by řešením vyrábět veškeré plastové obaly z biologicky recyklovatelného "plastu", který je v přírodě po odhození samo-odbouratelný? Tato doba konzumu se obalů jen tak nevzdá a takový bio "plast" už existuje dávno a cenově je tento "plast" jen o pár desítek haléřů dražší než srovnatelný plastový obal vyrobený z derivátů ropy... Přírodě ani živočichům neškodí, jelikož je vyroben z neškodných běžně se nacházejících materiálů na rostlinné bázi. Např. v takové PET lahvi se stejně tekutina dá pít jen do záruční doby, která nikdy není delší než pár měsíců od výroby, pak je již většinou nepoživatelná, tudíž kdyby taková láhev vydržela pouze max. rok a pak se samovolně rozpustila i s jejím obsahem, tak by se vlastně přírodě ani obchodníkům nic nestalo.

AliceNovakova3 ( 19. července 2018 09:45 )

Takže sběrem odpadků naplní neskutečné množství plastových pytlů. A nyní jak provedou likvidaci - tyto země většinou nejsou připravené na recyklaci. Navíc je to směs plastu, řas, trávy a kdovíčeho ještě.Aby to jen nedovezli o kus dál, kde to nevezme moře.

jasnovidec01 ( 19. července 2018 09:21 )

JOJO,EU..to by ty prasata nesměli vyvážet odpady do moře a oceánu,vždyť za to mají horentní prachy a nikdo se jich neptá kam to vyvážejí.Pak se nedivme že to připlave na pobřeží.co si nadrobí to mají,

milan59 ( 19. července 2018 09:07 )

Jo a proto v ČR zakážeme plastové příbory a brčka

Zobrazit celou diskusi