Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Miliardář Musk udělal z hrdiny z jeskyně pedofila. Dotkl se prý jeho chlouby

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
18. července 2018
10:15

Americký miliardář a majitel vesmírné společnosti SpaceX Elon Musk se omluvil britskému jeskynnímu záchranáři za urážku z pedofilie. V omluvě uvedl, že se tak vyjádřil ze vzteku za to, že jeskyňáři podílející se na záchraně 12 mladých fotbalistů a jejich trenéra, odmítli Muskovu miniponorku, jeho chloubu, jako nevhodnou pro záchranu.

Na záchraně se podílel také Brit Vern Unsworth, který žije v Thajsku a jeskynní komplex dobře zná. Musk se chtěl do operace rovněž zapojit a jeho tým vyzkoušel narychlo miniponorku a přivezl ji do Thajska. Záchranáři ji ale odmítli jako nevhodnou to terénu, z nějž museli chlapce vyvést.

Musk: Promiň, pedofile, fakt sis o to řekl

Unsworth se o miniponorce vyjádřil jako o prostředku, který nemá absolutně žádnou šanci uspět. A Musk ho pak v tweetu označil za pedofila. Unsworth v pondělí sdělil, že zvažuje právní kroky proti Muskovi. Na to konto hrdinovi thajské záchranné akce nabídlo své služby hned několik prestižních amerických i britských právnických firem.

„Jeho činy proti mně neospravedlňují mé činy vůči němu, omlouvám se,“ sdělil Musk, který hanobící tweet, jenž se ale dostal k 12 milionům jeho stoupenců, odstranil.

Týdny ve tmě a vlhku

Sportovci ve věku mezi 11 a 16 roky s 25letým trenérem zůstali v jeskyni uvězněni od 23. června. Všechny se je podařilo postupně zachránit, poslední vyšli ven 10. července a ve středu by měli být všichni propuštěni z nemocnice. V podzemí je uzavřela stoupající voda, kvůli které ustupovali stále hlouběji do jeskyně.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině